Flickr

PLENKOVIĆ PRELOMIO! Odlazi u Bruxelles! Već se govori o njegovoj zamjeni na čelu HDZ-a?

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković u hrvatsku je političku baru ušao iz ugodne briselske fotelje, a po svemu sudeći dio domaće, ali i europske javnosti drži da bi se baš ondje mogao i trebao vratiti. Plenković je naime, tvrdi se u euripskim krugovima predodređen da postane kompromisni kandidat za neku od čelnih pozicija u EU ili UN-u.

O toj se opciji nedavno raspisao renomirani portal Politico.eu, čiji je urednik politike Ryan Heath sastavio listu 40 najutjecajnijih zastupnika ovog saziva Europskog parlamenta, u koju je involvirao i one koji su Parlament u međuvremenu napustili, a na toj prestižnoj listi ovog dugogodišnjeg briselskog insajdera hrvatski je premijer zauzeo 14.mjesto.

“Plenković je pripadnik sve rjeđe vrste europskih političara: diskretan, uspješan i umjeren. Sebe opisuje kao “lišenog ekstrema i populizma”. Napustio je nacionalnu politiku u Hrvatskoj gdje je bio saborski zastupnik kako bi otišao u Europski parlament kad se njegova država pridružila EU. U roku tri godine, vratio se kući kao premijer”, piše Heath te ističe kako je predodređen za kompromisnog kandidata – onog koji se pojavljuje kad se takmaci iz velikih država međusobno anuliraju – na nekom od čelnih mjesta u EU ili UN-u. Da premijer i bez ovih komplimenata promišlja i tu vanjskopolitičku opciju u hrvatskoj se javnosti nerijetko moglo čuti posljednjih mjeseci.

Svojedobno se tako tim povodom navodno sastao s francuskim predsjednikom Macronom, i to baš u vrijeme kada se hrvatskom javnošću proširila priča da Plenković putujući Europom i sastajući se s najmoćnijim europskim dužnosnicima zapravo lobira za svoju poziciju u Europskoj komisiji, gdje kani otići prepuštajući ključeve HDZ-a Gordanu Jandrokoviću, radi čega između ostaloga na javnoj sceni i traju nasrtaji na Brkića, koji je drugi čovjek stranke.

Gdje ima vatre, ima i dima kaže stara narodna, nije neznakovito da se Plenković nedavno sastao s najmoćnijom ženom svijeta, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, i to u periodu dok je hrvatska javnost vodila raspravu o njegovoj ulozi u aferi Hotmail, nakon što su u javnost procurili transkripti svjedočenja bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić Uskoku. Iako je aferu s mailovima uspio sanirati pitanje je hoće li se Plenković nakon europskih izbora održati na rukovodećoj poziciji u HDZ-u pa nije nemoguće da počne pakovati stvari i ode tamo od kuda je došao, u daleki Bruxelles, od kuda je sve po njega bilo nekako lakše i spokojnije.

Upravo stoga, tvrde upućeni, svjestan svoje neizvjesne sudbine Plenković je otputovao na sastanak s Merkel,  i s Macronom, kako bi osigurao lobiranje za njega kao šefa Europske komisije. Izvori bliski Plenkoviću prepričavaju kako je on uistinu na dobrom putu da do toga i dođe.

Premda je prije nekoliko mjeseci Plenković odbacivao tvrdnje da ga zanima mjesto šefa Europske komisije, upućeni tvrde da za to ima ozbiljne šanse. Plenkovića u Bruxelles guraju i kolege iz Europske pučke stranke, a i u HDZ-u sve ozbiljnije razmišljaju o toj opciji.




Inače, o nasljedniku šefa EK Jeana Claudea Junckera raspravlja se preko godinu dana, pošto je on najavio da se neće natjecati za drugi mandat. Plenkovića u europskim krugovima smatraju iskusnim diplomatom, sa znanjem ključnih jezika, te je samo pitanje vremena kada će pokušati realizirati svoj plan te hrvatskim građanima otkriti sve karte. Premda Plenković javno odbacuje mogućnost kandidature za šefa Europske komisije, tu je opciju za naš portal javno prije više od godinu dana raskrinkao mostovac Miro Bulj čija je stranka  to doba bila u partnerskim odnosima s Plenkovićevom Vladom.

Premijer Plenković, prema tvrdnjama izvora bliskih premijeru uistinu ozbiljno razmišlja o tome hoće li se natjecati za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika EK na izborima koji bi se trebali odviti iduće godine u proljeće.

Plenković je navodno već obavio razgovore s čelnim ljudima EPP-a, a stazu za taj napredak utro je još tijekom mandata u EP-u gdje je ostvario odlične veze i poznanstva, koja bi mu uvelike mogla koristiti u ovoj namjeri. I dio HDZ-ovaca upoznat je s premijerovim namjerama i ambicijama, jer kako kažu za njega je Hrvatska tek usputna stanica.




On je čovjek koji ima znanje, sposobnost i europske manire, a ambiciju nikada nije niti krio. Plenković se još uvijek nećka po pitanju ove odluke, a ako do toga dođe pitanje je hoće li ostati na čelu Vlade. Navodno se o ovome pitanju savjetuje i sa nizom stručnjaka, među ostalim i sa svojim političkim ocem Matom Granićem od kojega ima punu podršku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.