fbpx
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Plenković ‘pljunuo’ Hrvatima u lice: Čin s kojim je otkrio svoju najveću aferu

Autor: Iva Međugorac

Kada je u javni prostor prije nekoliko mjeseci počela ‘curiti’ priča o detaljima afere Hotmail, doimalo se kako se radi o jednoj od najvećih, ako ne i najvećoj aferi u mandatu premijera Andreja Plenkovića, no da u Hrvatskoj onaj tko ima vlast, posjeduje i moć potvrdilo je predstavljanje knjige bivše ministrice gospodarstva Martine Dalić, koja je kroz istu javnost odlučila upoznati s njihovom verzijom priče o kojoj se u javnosti, ionako manje više sve znade. Plenković, ministri, gospodarstvenici i ostala utjecajna svita slila se na promociju knjige ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma’, dajući time očigledno paravan za aferu koja je proizašla iz kuhinje u kojoj je jednu od kuhača držala upravo Dalić.

Dolaskom na promociju knjige, premijer Plenković, baš kao i većina njegovih ministara dali su političko pokriće aferi Hotmail, a da priča bude do kraja ‘pikantna’ pobrinuo se Jutarnji list kroz kojega je na svojevrstan način obranjen ugled i čast bivše potpredsjednice Vlade, koja je sve svoje političke funkcije napustila nakon što je razotkriveno da je u suradnji s partnerima i prijateljima, kako nje, tako i premijera Plenkovića kreirala obrise afere poznate kao Hotmail. U spomenutoj knjizi, koju Jutarnji poklanja svim čitateljima bivša Plenkovićeva desna ruka obrazlaže svoje viđenje afere Agrokor, svakako vrijedi spomenuti kako se promocija iz nepozatog razloga odvila u NSK-u, a na istoj je sudjelovao i guverner HNB-a Boris Vujčić koji je službeno predstavljao spomenutu instituciju, ujedno, među renomiranim imenima i prezenterima knjige našao se i Mladen Vedrić, ali i ekonomski konzultant Željko Perić, koji je jedno vrijeme slovio za Ramljakova nasljednika na čelu Agrokora.

Nema skupine Borg, grmila je s govorničke pozornice Dalić koja očito smatra da nacija boluje od amnezije, jer s pozicije je morala odstupiti nakon što su javno objavljeni mailovi iz kojih je vrlo jasno da je postojala posebna tajna skupina odvjetnika, brokera i raznih stručnjaka koji su ubrali korist putem konzultantskog ugovora, nije zgorega znati da je skupinom Borg rukovodio Plenković na posebnim sastanicima u Vladi, a tu je dakako bila i Dalić koja je s njima kontakt uspostavljala putem privatne hotmail adrese. Skupinu Borg tvorili su predstavnici Texo Managmenta Ante Ramljak i Tomislav Matić, potom Matko Marović i Tonći Korunić iz InterCapitala, Branimir Bricelj iz iz tvrtke Altera Corporate Finance i Odvjetničko društvo Šavorić i partneri.


Već iz samog naslova knjige bivše ministrice, vidljivo je da se njena uloga u krizi oko Agrokora sada pokušava prezentirati kao spasilačka, jer ona je ta koja je slomila ortački kapitalizam. Ipak, pitanje je radi li se ovdje o slomu ortačkog kapitalizma, ili je posrijedi teg zamjena uloga na način da se uklonilo Todorića i njegov stil rukovođenja, a vrata otvorilo ekipi iz skupine Borg?Neformalna skupina odvjetnika i financijaša predvođena Martinom Dalić i Antom Ramljakom napisala je lex Agrokor, a onda prema tom istom zakonu primala basnoslovne honorare iz kompanije.

Inače, nedavno se u Nacionalu problematizirala Plenkovićeva uloga u ovoj aferi, a progovorilo se o premijerovom prijatelju Borisu Šavoriću, slučaj je okarakteriziran kao dosad najdrastičniji primjer kako je skupina Borg pelješila Agrokor, pa je prema pisanju spomenutog tjednika za 18 dana rada od ove kompanije naplaćeno 825 tisuća kuna, a sve to netom nakon što je kao ključna osoba od premijerova povjerenja ovaj odvjetnik sudjelovao u kreiranju famoznog lex Agrokora kojim je Todorić izvlašten. Progovaralo se i o ulozi ministra financija Zdravka Marića, koji je po svemu sudeći u sukobu interesa. Sve u svemu, premda su ovom knjigom političke elite okončale svoju priču s Agrokorom, ona tek počinje, a zajedno s početkom priče u Lijepu našu stiže i Ivica Todorić, čiju bi knjigu također bilo zgodno prolistati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.