Foto: Screenshot

PLENKOVIĆ NIJE U KONTAKTU NI S PREDSJEDNIKOM NI S JOSIPOM RIMAC Komentirao Grbina, oporbu, Janaf…

Autor: Dnevno

Premijer Andrej Plenković gostovao je na Novoj TV gdje se osvrnuo na aferu Janaf, ali i na odbacivanje prijedloga oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva.

Objasnio je zašto su odbili prijedlog istražnog povjerenstva pa naveo kako je ono osmišljeno preširoko pa čak i protuzakonito. Taj dio nazvao je pravnim dijelom. Politički dio odluke tvrdi, čini činjenica da je ova stranka dobila vlast prije tri mjeseca, a pritom je SDP dobio 41 mandat.

“Prijedlog za osnivanje tog povjerenstva odudara od dosadašnje prakse i koncipiran je kao svojevrsna radna skupina oporbe za izradu novog institucionalnog i zakonskog okvira, o kaznenom postupku, borbi protiv korupcije, radu sigurnosnog sustava… Oni tu predviđaju stvari koje su protuzakonite, da saborski zastupnici ispituju rad sudova, rad DORH-a, ustavne suce, to je izvan svih okvira i tu su pali na ispitu, to je pravni dio. A politički dio, imali smo izbore prije samo tri mjeseca i građani su dali povjerenje HDZ-u, oni su te izbore izgubili”, rekao je.

“Oni žele neki politički prostor. Takav im je Izborno povjerenstvo koje bi im trebalo što, pružati medijski prostor”, tvrdi.

Ističe i kako su se trebali obratiti na adresu tri odbora, a to nisu učinili. “Oni žele marketinško sredstvo”, govori.

Osvrnuo se i na samu aferu Janaf koja je toliko poljuljala državu, a posebice pravosuđe.

“Ja sam prvi zainteresiran da se vidi gdje i zašto cure informacije, postoje li stvari koje moramo popraviti”, kaže pa dodaje: “sasvim očito u ovoj kakofoniji informacija i različitih aktera od opozicije iščuđavaju da naša tijela DORH, USKOK, policija, rade po zakonu. Netko im to treba objasniti.”




“Opća tema da je kod Janafa bila ugrožena nacionalna sigurnost nema smisla. Kako je bila ugrožena, nafta je išla naftovodima…To nije pitanje nacionalne sigurnosti”, govori.

“Fama o tome da SOA stoji tu iza ugla, to ne postoji. SOA se bavi nacionalnom sigurnošću i radikalno je pogrešno da je sigurnost bila ugrožena kod Janafa. Ono što vidimo u ovom trenutku su neka pogodovanja, namještanja natječaja, time se bave DORH, USKOK i policija”, tvrdi.

No, postoji li mogućnost da porezna uprava nije radila svoj posao jer kako je moguće da Kovačević ima toliko imovine s takvim primanjima.




“Porezna vjerojatno radi, kao i mnogi drugi, na temelju nekih prijava”, govori.

Jednako problematični pak i natječaji su jer poduzetnik Krešo Petek, osumnjičenik kojeg se tereti za 1,96 milijuna kuna navodnog mita, i dalje se može javljati na javne natječaje, a njegova tvrtka mogla bi dobiti poslove vrijedne milijune.

“Postoje vjerojatno neki natječaji u kojima je sve po propisu”, tvrdi premijer.

Problem premijer ne vidi ni u odlasku čak njegova tri ministra na adresu Kluba.

“Što se tiče trojice ministara, razgovarao sam s njima. Išli su na to mjesto u varijanti gdje oni idu kod koga? Kod nekoga tko je šef javnog poduzeća, tko u tom trenutku ima imidž gospodarstvenika, bivšeg kandidata za predsjednika SDP-a, čovjeka koji poznaje sve bitne aktere u hrvatskom političkom i gospodarskom životu, što bi u njihovim očima tu trebalo biti sporno?”, pita se premijer.

Upitan je je li se čuo s predsjednikom Zoranom Milanovićem pa priznao kako nije. Ipak, opet je iskoristio onu rečenicu: “da sam ja rekao što i on…”. Tvrdi premijer da se nije čuo ni s Josipom Rimac koja je nedavno puštena iz Remetinca.

Otkriti nije htio HDZ-ove kandidate za gradonačelnika.

“HDZ ide na cilj od najmanje 13 do 14 županija. HDZ-u se otvara mogućnost nekoliko velikih gradova, uključujući Zagreb, Split, Osijek, Rijeku. Postavili smo cilj prije nekoliko godina da dođemo na vlast u najvećim gradovima u Hrvatskoj”, rekao je.

Naposljetku, prokomentirao je i novog predsjednika SDP-a, Peđu Grbina za kojeg tvrdi kako je pao na ispitu pravnog aspekta jer je kao pravnik mogao znati da je prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva izvan okvira zakona.

“Vidim da mu se događa gotovo identičan scenarij kao prethodniku Bernardiću, opet ima dva kluba u jednom klubu”, zaključuje.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.