fbpx
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

PLENKOVIĆ NIJE SMIO ELIMINIRATI VANĐELIĆA! Najmoćniji HDZ-ovac založio se za njegov ostanak

Autor: Iva Međugorac

Iako premijer Andrej Plenković i menadžer Damir Vanđelić sve teže pronalaze zajednički jezik, on ostaje na čelu Fonda za obnovu Zaggreba.

Nije tajna da je Vanđelić prije nekoliko tjedana odbio Plenkovićevu ponudu da bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, premijeru ta odbijenica nije najbolje sjela te se uistinu planirao odreći iskusnog kolege eliminirajući ga sa čela Fonda. Međutim pritisak iz vladajuće stranke bio je presnažan pa se zapravo Plenković nije usudio izvesti taj manevar, kako ne bi izazivao dodatan gnjev među svojim kolegama iz stranke, koji su u posljednje vrijeme sve nezadovoljniji stanjem u HDZ-u.

”Za Plenkovića je obnova Zagreba jedan od najvećih izazova u ovom mandatu, on je toga svjestan iako se čini da je Vlada po tome pitanju nedovoljno angažirana, zato i je uvidio da se obnovu ne smije politizirati i svoditi na osobne obračune. Na to su ga u stranci upozoravli svi pa i Tomo Medved koji se založio za Vanđelićev ostanak, jedini čovjek čije savjete Plenković sluša i jest Medved, zato je on ostavljen na čelu Fonda, ne bi bilo smisleno micati ga i tražiti nekoga drugoga kada je Vanđelić iskusan i dovoljno sposoban da taj proces adekvatno provede. On je već ušao u problematiku, upoznao se sa stvarnim stanjem na terenu, komunicira s građanima, i očekuje se da se uskoro svi skupa prime ozbiljnog posla. Pored Horvata koji je nedorastao poziciji ministarstva graditeljstva, zaista ni ne bi bilo smisleno da se micao Vanđelić”, komentira naš sugovornik blizak premijeru.

Podsjetimo, Vlada je koncem studenog prošle godine imenovala Vanđelića privremenim ravnateljem Fonda te se čekalo imenovanje prvog čovjeka ove ustanove kojoj je prioritet obnova nakon javnog najtečaja, a maksimalno na godinu dana. Upravno vijeće nakon toga je 22. prosinca prošle godine raspisalo natječaj na kojem je uz Vanđelića dobro kotirala i Petra Škevin iz HPB-a. U trenucima prijave na natječaj mnogi su taj proces smatrali pukom formalnosti te se tvrdilo kako Vanđelić ostaje na rukovodećoj poziciji. Te tvrdnje dovedene su u pitanje nakon njegovih nesuglasica s Plenkovićem, a suradnja je dovedena u pitanje zbog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kojem Vanđelić nije sklon, za razliku od premijera. Plenković ljutnju na Vanđelića nije uspjevao sakriti, a kako za sada stvari stoje na ovoj poziciji kao ravnatelj šef Fonda ostati će do ljeta.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.