fbpx
Foto: Davor Pongracic / CROPIX

PLENKOVIĆ MORA OKUPITI MINISTRE, BIT ĆE RADNA NEDJELJA: Glavobolje zadaje dramatičan rast cijena goriva

Autor: Dnevno.hr

Skupo gorivo koji građani već tjednima toče, od utorka bi moglo biti još skuplje.

Vlada ima još tri dana da smisli kako doskočiti novim poskupljenjima.

Država može i dalje zamrznutom držati cijene goriva – razliku nadoknađuju prodavači. Minimalne trošarine propisuje EU, država ih može smanjiti još samo za 36 lipa na benzin i 16 na dizel. Smanjenje PDV-a također je opcija, a spominju se i ciljane interventne mjere za određen skupine kako sada vrijedi za prijevoznike.


‘Ne možemo to izdržati’

Do sada je Vlada više puta intervenirala, osim zamrzavanja cijene, i smanjenja trošarina, smanjivale su se i marže. Udarilo je to 40-ak malih domaćih distributera koji drže 20 posto tržišta. Idući tjedan žele hitan sastanak s ministrom Marićem.

“Mi više ne možemo to izdržati. Nama bi trebalo toliko i toliko lipa po litri da ostanemo profitabilni. I ovi iznosi koji se spominju nisu realni, naša marža još je manja”, kaže Armando Miljavac, iz Udruge malih trgovaca naftom za RTL.

Da marže treba vratiti smatra i naftni stručnjak Jasminko Umičević.

“Ne treba sada smanjivati jer kad dođe masa turista – ne treba po meni – vlada treba uvesti jednu stopu PDV-a koja bi bila prelazna, a da rezervu na troše za neko drugo razdoblje”, kaže Umičević.

Radna nedjelja u Vladi

Sindikati kažu građanima je od goriva veći problem sve skuplja hrana. Dosadašnje smanjenje PDV-a nije dovelo do nižih cijena.

Dok će zbog goriva ministri i premijer imati radnu nedjelju, u cijene hrane još neće dirati. Vladu su intervencije do sada koštale 5 milijardi kuna, a građanima je i dalje sve preskupo.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.