Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PLENKOVIĆ MILANOVIĆU SPREMA ZAMKU: Reakcije će biti burne

Autor: Iva Međugorac

Premda Hrvatska svjedoči rekordnom broju oboljelih te državi prijeti nezapamćena gospodarska kriza to ne utječe previše na politički vrh. Premijer Andrej Plenković i Zoran Milanović nemaju namjeru stabilitzirati odnose i postići kompromis, a upućeni svjedoče kako bi se s korona krizom mogla produbljivati kriza između vladajuće dvojke.

Unatoč tome sve je izglednija sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje je definirano kao strateško tijelo koje ne može bez jednog od njih odlučivati ni o čemu pa shodno tome neće moći primijeniti mjere i strategije koje su povezane uz borbu protiv opasnosti od terorizma, govora mržnje i drugih oblika ekspremizama. To je ono što stoji u teoriji, i prema tome odluke o strategijama Plenković i Milanović moraju supotpisati, no Plenković izgleda nema namjeru pristati na kompromise pa je odlučio koristiti prednosti koje mu daju Ustav i zakon.

U skladu s time Plenković će kako tvrde izvori iz Vlade preduhitriti predsjednika i to tako što će prije sjednice Vijeća organizirati sastanak Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, odnosno Vladino tijelo kojim rukovodi Tomo Medved, a u kojem sudjeluju i drugi HDZ-ovi ministri, to je tijelo koje Muilanović ne preferira i koje je često i u svojim istupima nazivao paradržavnim. Bez obzira na Milanovićeva tvrda stajališta plan je da Koordinacija da prijedloge Vijeću, a o tim prijedlozima predsjednika bi pak trebao obavijestiti njegov savjetnik Dragan Lozančić koji je član Koordinacije, osim toga, predsjedniku bi detalje trebao prenijeti i prvi čovjek SOA-e Daniel Markić, što bi moglo odvesti ka još jednom skandalu s obzirom na to da će Milanovićeve reakcije na ovaj manevar biti burne.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.