Foto: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

Plenković komentirao curenje informacija iz istraga te istaknuo dva slučaja: ‘Dogodilo se u mandatu naše prošle Vlade’

Autor: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostujući u četvrtak u središnjem u Dnevniku HTV-a govorio je o borbi protiv korupcije i aferi Janaf.

“U potpunosti podržavao rad pravosudnih tijela na otkrivanju svih onih radnji koje imaju koruptivni karakter. Ono što je izrazito važno, nije dobro kada se neki politički akteri, pa i vrlo važne institucije poput predsjednika ili dio komentatora, u javnosti čudi da Vlada i pravosudna tijela i policija postupaju prema zakonu”, rekao je.

Naglasio je kako smo jučer čuli od više pravnih stručnjaka da su izvidi tajni; onda za to znaju samo oni koji su ovlašteni imati ta saznanja.

Cilj je Vlade, dodao je, da se korupcija prevenira, a može se prevenirati ako svi jako dobro shvate da nema zaštićenih, bez obzira na političku pripadnost, ime i prezime ili dužnost koju obnašaju.

Komentirajući curenje informacija iz istraga rekao je da to nije dobro.

“Dogodilo se nekoliko puta u mandatu naše prošle Vlade. Tu je slučaj Varga pa slučaj Rimac, tajming je bio zanimljiv. Jedan da nismo uspjeli shvatiti tko su nalogodavci u slučaju Varga, drugi da su mjere pukle baš državnoj tajnici iz moje Vlade par tjedana pred parlamentarne izbore. Ona tijela koja se time bave moraju naći odgovore na to tko pušta informacije”, dodaje.

Na novinarsku konstataciju kako je njegov stav u suprotnosti sa stavom predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da je znao za postupke i prije uhićenja, Plenković napominje da svoj odnos s Milanovića ne bi klasificirao kao svađu.

“Ima samo različitog poimanja trodiobe vlasti, poštivanja ili nepoštivanja zakona. Državom upravlja Vlada. Ona tijela koja smo ustrojili da se bave tim temama, oni rade svoj posao. To ne radi predsjednik Vlade, a još manje predsjednik države. Je li on u svojoj praksi kada je bio na dužnosti koju ja obnašam sada, ima druge obrasce ponašanja, to su pitanja koja otvaraju nove dimenzije metodologije rada. To nije posao izvršne vlasti i politike. Davno smo napustili vremena kada je politika davala naloge, toga nema u demokracijama”, rekao je Planković.

Komentirao je i razlike u političkom ponašanju između njega i predsjednika Milanovića.

“Ja sam izabran od jedne političke opcije, a on je na nekim drugim izborima dobio podršku nekog drugog kruga građana. Po Ustavu mi moramo surađivati, ima krupnih tema oko kojih se razilazimo. Ja nikada ne bih odšetao s komemoracije dok se svira hrvatska himna, ne bih ignorirao poziv Hrvatskog sabora na konstituirajuću sjednicu. Ne bi mi palo napamet da se ponašam tako da kažem da je ‘skandalozno što ja nešto znam’, a ja to po zakonu ne trebam znati. Ja bih isto tako mogao reći da je skandalozno da netko tko je predsjednik države napadne sud, napadne DORH i napadne policiju”, rekao je Plenković.

“U našem političkom sustavu”, dodao je, “da sam ja kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a izgovorio istovjetne formulacije, garantiram da bi se digla revolucija na Trgu sv. Marka brojnih aktera koji bi rekli da je to nečuveno i da što sam se ja usudio izgovoriti prema pravosudnim tijelima”.

Pojasnio je i stajalište hoće li Vlada razmisliti o vraćanju sigurnosne provjere na državne dužnosnike ili proširiti na predsjednike Uprave, kako bi se sve preveniralo.

“Bilo je tu male neke konfuzije. Ja sam mislio na provedeni natječaj, nije bilo sigurnosne procjene pri imenovanju čelnika JANAF-a prije pet, šest mjeseci. Možemo i o tome razmisliti, ali niti tada nemate jamstvo. U konačnici te se stvari događaju kada netko dođe u priliku, da je na dužnosti, da tako nešto može napraviti”, rekao je.

Podsjetio je i da je Vlada jasno istaknula svoje ciljeve – perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnaživanje institucija, porezno rasterećenje.

“U ovoj smo krizi otporniji, država je zadržala reputaciju na financijskim tržištima”, istaknuo je Plenković.

Komentirajući odluke Ustavnog suda rekao je da su odluke Stožera civilne zaštite bile u skladu s Ustavom i zakonima. Uz iznimku, koja se odnosi na rad nedjeljom.

Odabrana je nedjelja jer tada obitelji uglavnom idu u kupovinu te je tako zajedno u situaciji da se izloži koronavirusu, rekao je premijer. Ne očekuje da postoji osnova za tužbe zbog nerada nedjeljom.

Komentirao je i najavljeni dolazak idućeg tjedna američkog državnog tajnika Mikea Pompea, te moguće ukidanje viza za SAD.

“Veselimo se tom susretu u petak, jedna od tema će biti i pitanje viza. Mislim da smo na jako dobro putu da broj odbijenih zahtjeva bude ispod 3 posto te se nadam da bi do proljeća iduće godine one mogle biti ukinute, koliko ja razumijem američke procedure. U svakom slučaju je važno da ispunimo kriterij riješimo do 30. rujna. Razgovarat ćemo i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, situaciji u regiji, odnosima SAD-EU, drugim globalnim temama kao i Hrvatima koji žive u SAD-u kao poveznici za gospodarsku suradnju”, zaključio je Plenković.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.