Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆ VRATIO GRANIĆA U HDZ: To krije veliku simboliku! Što se zaista smjera?

Autor: Iva Međugorac

Dok cijela Hrvatska bruji o zagrebačkom potresu i pandemiji koronavirusa, HDZ ondedavno broji jednog novog i nadaleko poznatog člana. Naime, nedavno se nakon dva desetljeća u HDZ vratio Mate Granić kojemu je stranačku iskaznicu simbolički uručio šef stranke, premijer Andrej Plenković. Prvi čovjek Vlade i bivši ministar vanjskih poslova stari su znanci budući da je Granić prije dvadesetak godina vodio Ministarstvo vanjskih poslova u kojem se s 30 godina zaposlio Plenković, i to kao nestranački kadar. Suradnju s Granićem aktualni premijer nastavio je i u vrijeme kada je ovaj bio predsjenički kandidat, naime, vodio mu je kampanju te davne 2000.godine. To Plenkovićevo vođenje kampanje nije previše koristilo Graniću, koji nakon poraza na predsjedničkim izborima napušta HDZ, stranku kojoj se Plenković priključio tek 2011-godine.

No, odnedavno Plenković i Granić ponovno surađuju kroz HDZ.

Granić se jedno vrijeme povukao iz javnosti, a radio je i kao posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Kako je sam potvrdio vrbovanje za njegov povratak u vladajuću stranku počelo je oko Božića no sačekali su da prođu unutarstranački izbori kako bi se taj proces finiširao. Inače, ako postoji netko tko ne zna, Granić je u bio potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva sve od konca srpnja 91-e godine, no karijeru mu je svakako obilježila funkcija ministra vanjskih poslova na kojoj se zadržao sve do siječnja 2000-te godine. Granića se i onda i danas opoisivalo kao umjerenu struju vladajuće stranke, pa je tako i njegov povratak u HDZ u  vrijeme kada je Plenkovićev tim pomeo konkurenciju označio upravo to, nastavak umjerene HDZ-ove politike i distanciranje od desne, i krajnje desne politike.

PLENKOVIĆ I HDZ PONOVO PRVI IZBOR GRAĐANA: U jeku krize zbog korone, porasla potpora vladajućima

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.