Borna Filic/PIXSELL

Plenković je s njom prešao poslovnu razinu: Zašto se premijer ne odriče ministrice Žalac?

Autor: Iva Međugorac

Da ste kojim slučajem prije tri godine među HDZ-ovcima postavili pitanje tko je Gabrijela Žalac, dobar dio njih s nedoumicom bi slegnuo ramenima jer ne bi znao dešifrirati tko se krije iza imena žene koja danas slovi za jednu od najutjecajnijih ministrica u Vladi kojom ravna premijer Andrej Plenković. Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU do ulaska u Plenkovićevu vladu, široj je javnosti bila relativno nepoznata, no poznanstvo s premijerom Plenkovićem lansiralo ju je u političke orbite te danas slovi za jednu od rijetkih HDZ-ovki, ali i ministrica u koje premijer ima ogromno povjerenje.

Da je ministrica u Vladi zaštićenija od velebitske degenije naslućuje se i ovih dana, kada ministri pa i premijer prešućuju njezinu najnoviju aferu s Mercedesom parkiranim u dvorištu njene obiteljske kuće u Vinkovcima, baš kao što su prije desetak dana kolektivno prešli preko činjenice da je Žalac vozila auto s nevažećom vozačkom dozvolom te naletjela na djevojčicu. Gabrijela Žalac, tvrde upućeni u Vladi odlično kotira, Plenković je s njom prešao profesionalnu razinu, njih su dvoje prijatelji te su u izuzetno dobrim odnosima, a premijer u svakoj prilici nastoji stati u njenu obranu.

Tako je kritičarima kolegice Žalac zube pokazao kada su je prozivali zbog nedovoljnog i traljavog povlačenja sredstava iz europskih fondova, a ništa sporno prvi čovjek Vlade nije vidio ni u načinu na koji je proveden natječaj za EU fondove, što je neodoljivo mirisalo na još jednu od afera u cipelama resorne ministrice.

No, nije samo Plenković taj koji je stajao u obranu svoje ministrice, i Žalac je to agitiranje kompenzirala zauzimajući se za Plenkovića tijekom vukovarskih prosvjeda koje je organizirao HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava na kojeg se ova dama ozbiljno obrušila jednako kao i na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je kritizirala demografsku politiku vladajućih.

Inače, Žalac je žena izrazito zanimljive biografije, riječ je o majci troje djece koja je već u četvrtom razredu gimnazije i prije mature rodila prvo od troje djece. S 20 godina se udala i dobila prvo dijete, a pet godina kasnije drugo, dok je treće dijete dobila u 29 godini.

Odrasla je u rodnim Vinkovcima, a upućeni navode kako je za njezinu političku karijeru zaslužna ponajprije majka Vinka Ivanković, ekonomistica koja se početkom 90-ih učlanila u HDZ te postala jedna od najutjecajnijih na području istočne Slavonije, u skupinu tih političara danas spada Žalac koja je svoj status definirala onoga časa kada ju je Plenković prigrlio u svoju vladu.

Žalac je završila ekonomiju, a majka Vinka je u Slavoniji u tome periodu vodila stečajeve niza tvrtki koje su nakon rata naprosto nestajale. No, ključna je svakako priča sa stečajem Županjske banke što se smatra jednim od najduljih stečajeva u tome dijelu Hrvatske. Sredinom 2002.godine, tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je upravo na temi stečaja te banke. Bilo kako bilo, Žalac koja je ujedno jedna od najmlađih ministrica u Vladi danas nesmetano kormilari svojim resorom, svim aferama usprkos.




Inače, Žalac je od 2007.godine članica HDZ-a, a od pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju vrlo se brzo penjala do pozicije pročelnice, a zatim i direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. da bi ubrzo potom postala i ministrica, a sve to navodno na preporuku HDZ-ova Tomislava Čuljka.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.