Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

PLENKOVIĆ IZ SOFIJE O NOVIM MAILOVIMA ‘Niti sam primao mailove, niti sam čitao, niti sam znao svaki detalj’

Autor: Dnevno.hr

Objavljeni su novi mailovi iz afere ‘vruća pošta’ u kojima se navodi da se premijer Plenković najmanje tri puta susreo s ‘Borg grupom’ te da je iz hodograma aktivnosti te skupine vidljivo je da su Plenkoviću prezentirali prijedlog da savjetnici za Vladu rade besplatno, a naplaćuju se preko Agrokora.

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti iz Sofije u kojoj se nalazi gdje je komentirao brojne teme.

“Upravo je završen treći sastanak na vrhu vlada Europske unije gdje su lider Europske unije i jugoistočne Europe usvojili Sofijsku deklaraciju kao okvir suradnje. Želim zahvaliti bugarskom premijeru koji će posjetiti uskoro Zagreb zbog ove inicijative s obzirom na to da je zajednička da se u fokus najvišeg europskog tijela stavi fokus na ovaj dio EU. Pozvali smo da se idući sastanak održi u Zagrebu tijekom hrvatskom predsjedavanja Europskom unijom,” izjavio je premijer. “Naš je primjer model za naše susjede.”

Premijer je komentirao i američko povlačenje iz Iranskog sporazuma, te je naveo kako su europski lideri zauzeli isti stav ostajanja u sporazumu.

“Razgovarali smo kratko. Činjenica je da Srbija pregovara i da joj preostaje puno rada na tom putu. Potrebno je da se odnosi relaksiraju i idu naprijed,” komentirao je svoj razgovor s Aleksandrom Vučićem. “Nije bilo vremena, to su bili kraći razgovori. Najvažnije je da pokušavamo riješiti odnose na konstruktivni odnos.”

“Ja moram priznati nisam toliko pratio medije. Ali mislim da mi je otprilike jasno u kakvom smjeru ide napad. Cijelu svoju karijeru baziram na čestitosti, poštenju i nekorumpiranosti, te sam po ovoj temi ja sam miran da ne mogu biti mirniji. Slušam danas toliko puno generala poslije bitke, a svi oni koji su glasni sad nastoje portretirati kao da je sve bilo normalna situacija. Problem Agrokora je još jedna naslijeđena iz tranzicije za koju ni ja ni moja vlada nismo odgovorni. “

“Kad su počele stizati prijetnje stečajem, kad je usplahireni Most govorio da će sve propasti, mi smo kao ozbiljna vlada razmišljali što možemo napraviti. Sjetite se, iz Agrokora tjednima nije bilo informacija, kao da se ništa ne događa. Svi akteri u tom tržištu idu s informacijama da prijeti krah. Mi smo imali tri scenarija: ne napraviti ništa i reći da je to privatno vlasništvo. Opcija nacionalizacije za mene nikada nije dolazila u obzir, to je bila najgora opcija.”




“Opcija koja se u tom analiziranju scenarija u kratkom roku, a mi tu pričamo o razdoblju manjem od dva mjeseca, na kraju je iznjedrila zakon o izvanrednoj upravi. I sad je polemika tko je angažiran. Opet ponavljam, dio vanjskih stručnjaka angažiran je u dogovoru HDZ-a i Mosta. U tim trenucima javno objaviti da radimo zakon, mi ne bismo stigli donijeti zakon. Sjetite se da su već tada postojale blokade Agrokora”, rekao je Plenković i dodao: “Činjenica je da je zakon proglašen u skladu s ustavom. To je najvažnija stvar”.

Premijer je ustvrdio kako lex Agrokor nije idealan i kako bi bilo bolje da su imali više vremena, tada bi veći broj stručnjaka bio uključen, prošlo bi dva saborska čitanja i bio bi bolji.

Plenković je izjavio kako je tek ovaj tjedan čuo za skupinu Borg i kako je njih kontaktirala Martina Dalić i da je njemu žao što su neki od njih kasnije radili kao savjetnici.




“Ti mailovi su prezentirani da ostavljaju sumnju. To je bila izvanredna situacija i izvanredni uvjeti.”

“Što se tiče onoga što se događalo nakon imenovanja izvanrednog povjerenika i savjetnika, odabir podizvođača je po meni jedino problematično pitanje. Neka naprave jednu gestu, neka vrate novac kompaniji”, rekao je Plenković i dodao: “Niti me tko pitao niti sam znao tko će biti podizvođači. Ne dolazi u obzir da vlada trpi štetu”.

“Niti sam primao, niti sam čitao, niti sam znao sve detalje. Niti jedan premijer to ne može. Mi smo sve negativne posljedice uspjeli spriječiti. Svi mali OPG-ovi su isplaćeni. Pokušajmo staviti na vagu sve dobro što se dogodilo i sve što se loše učinilo.”

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.