fbpx
Foto: Damjan Tadic / CROPIX

PLENKOVIĆ ISTAKNUO PELJEŠKI MOST, HVALIO SE USPJESIMA: Lijep je osjećaj da vam je teritorij izravno povezan

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković nazočio je otvorenju konferencije “Hrvatska i svijet na prekretnici – Izazovi novog vremena” Europske udruge studenata prava – ELSA Zagreb.

Rekao je kako se svijet nalazi u neočekivanom prekretničkom razdoblju izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu, ali da u njemu Hrvatska ima i velikih postignuća.

Do prije dvije godine svi smo govorili o dvije tranzicije, digitalnog i zelenoj, i svi naši ciljevi proizlazili su i iz toga konteksta, ali danas kontekst čine sigurnosne posljedice brutalne agresije jedne zemlje članice UN-a na drugu, i energetske posljedice povezane s ruskim zalihama fosilnih goriva, kazao je Plenković i dodao da to predstavlja sasvim nove izazove za sve europske i svjetske zemlje.


Istodobno, vrijeme je to u kojem će Hrvatska završiti članstvo u euro-području, također, Hrvatska ulazi u šengenski prostor čime smo ostvarili strateške ciljeve u desetoj godini svoga članstva u EU i što su sjajna dugoročna postignuća, kazao je.

Plenković je u uspjehe pribrojio i spajanje hrvatskog teritorija kad se uskoro otvori Pelješki most, što je “lijep osjećaj da vam je teritorij izravno povezan” mostom koji je sjajan arhitektonski i financijski održiv, te predstavlja potez koji će se pamtiti desetljećima.

Također, istaknuo je da Hrvatska jača svoju obrambenu dimenziju. Ovo je vrijeme kada svaka zemlja mora voditi računa o svojoj snazi zajedno sa saveznicima i partnerima. Hrvatska ulaže u svoju vojsku da odvrati pretenzije prema sebi, a s druge strane da aktivnije participira u međunarodnim misijama i svemu onome što je hrvatski doprinos globalnoj sigurnosti, zaključio je Plenković na otvaranju konferencije “Hrvatska i svijet na prekretnici – Izazovi novog vremena” Europske udruge studenata prava – ELSA Zagreb.

Premijer sudjelovao na otvorenju tvornice FACC Hrvatska u Poslovnoj zoni Sjever 2

Premijer je zatim otišao na otvorenje tvornice koja proizvodi dijelove za zrakoplove u Jakovlju.

Riječ je o velikom investicijskom projektu tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) u čijoj će se tvornici proizvoditi dijelovi za zrakoplove.

Uz predsjednika Vlade je i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.