Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Plenković: ‘Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije, ne želimo da u Ukrajini više itko pogine’

Autor: dnevno.hr

'Želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija', rekao je premijer Andrej Plenković

U Ukrajini je u zadnje tri godine poginulo 10.000 ljudi, a Hrvatska ne želi da pogine ijedan Ukrajinac više i stoga u suradnji s partnerima u međunarodnoj zajednici želimo da hrvatska iskustva pomognu ostvarenju mirne reintegracije okupiranog ukrajinskog teritorija, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak u Zagrebu.

Plenković  je na tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim kolegom Volodimirom Grojsmanom kazao da je Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije 90-ih godina, imala okupirana područja i ugrožen teritorijalni integritet, ali i iskustvo mirne reintegracije i “stoga u ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želi pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak”.

Zato je i osnovana radna skupina, koju s hrvatske strane vodi državna tajnica Zdravka Bušić, a s ukrajinske strane pomoćnica ministar vanjskih poslova Olena Zerkal, kojoj je cilj Ukrajini ponuditi katalog mjera koje je Hrvatska provela pri svojoj mirnoj reintegraciji, kazao je Plenković.

Radi se o mjerama uspostave povjerenja, uspostavi mehanizama kontakata i suradnje ukrajinskih vlasti i vlasti na okupiranim područjim, mjerama razminiranja i socijalnih transfera, objasnio je Plenković i naglasio da se radi o incijativi koja je potpuno komplementarna aktivnostima međunarodne zajednice, odnosno Normandijskoj skupini i OESS-u i komplementarna sporazumu iz Minska.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.