Patrik Macek/PIXSELL

Plenković eliminira konzervativnog ministra: Umjesto Kujundžića poznata doktorica?

Autor:

Kada se u političkim krugovima progovori o rekonstrukciji Vlade, kojom ravna premijer Andrej Plenković, tada se nerijetko u kontekstu odlaska iz iste spomene ministar zdravstva Milan Kujundžić, čovjek u čijem se resoru nagomilani probleme sve teže riješavaju. Kujundžić je kao što je poznato ministar živopisne biografije, koji je u eri Plenkovićeva prethodnika na čelu HDZ-a Tomislava Karamarka, napustio tu stranku, te osnovao Hrvatsku zoru nakon čega se zahvaljujući aktualnom premijeru vratio svojim političkim korijenima, odnosno u HDZ, a potom se uhvatio ministarskog posla. Kako tvrde izvori iz Vlade, Imoćanin Kujundžić dio je Plenkovićevih ministara konzervativaca te u svojem rodnom kraju, svim neuspjesima usprkos još uvijek ima relativno stabilan rejting. Kakav god rejting da bio, i ovih se dana opet načela tema Kujundžićeva odlaska iz Vlade, a vijest o tome pronijela se na portalu Megamedia, koji tvrdi da raspolaže s podacima o tome kako Plenković ozbiljno razmišlja o preslagivanju Vlade, točnije o smjeni ministra zdravstva. Pozivajući se na visokopozicionirani izvor iz Predsjedništva HDZ-a navedeni medij tvrdi kako su unutar stranke uložili sve napore da bi Kujundžić ostao na ministarskoj poziciji, no slijedom raspoloženja kako u javnosti, tako i u stranci on više ne može obnašati tu dužnost pa bi se uskoro s Kujundžićem trebali povesti razgovori o načinu odstupanja s rukovodećeg mjesta u ovom krucijalnom resoru. Kako dodaje, Kujundžićeva smjena objašnjava i nedavnu odluku ministra uprave Lovre Kuščevića da predloži Dragicu Vranješ kao kandidatkinju zta Europski parlament, naime, premda je ministar htio da dotična bude na 4.poziciji radi pritisaka ostalih članova stranke, ovoj zastupnici iz Baške Vode, popularnost je naglo pala, a poznato je da se sabornice domogla kao Kujundžićeva zamjena.

Njegovim potencijalnim povratkom u Sabor zastupnica bi izgubila svoju poziciju, a nepoznanica je hoće li ući u EP. No, nije poznato zašto bi Kujundžića premijer koji je s njime u prijateljskim odnosima micao baš sada uoči svibanjskih, ali i ususuret unutarstranačkim izborima, jer kriterij nerada i nesposobnosti kao što se može vidjeti i iz niza drugih primjera, mimo Kujundžićeva u Plenkovićevoj vladi nije baš nikakav relevantan kriterij. I ranije se inače nagađalo da bi se Plenković mogao riješiti Kujundžića, koji slovi i za jednu od najslabijih karika u vladajućoj strukturi, međutim uspostavilo se kako je ministar zdravstva karika koja se ipak stabilno drži u vladajućem lancu. I sami Kujundžić za naš je portal izjavljivao kako ne vidi ni prostora, ni razloga za svoju smjenu, iako su se u njegovom resoru problemi nagomilali. Glava se Kujundžiću tražila od strane oporbe nakon smrti mladića u Zaprešiću, kada se skinula prašina s problema u hrvatskom zdravstvu, a primarno pak s problema vezanih za hitne službe na razini cijele države.

Činjenično je međutim stanje da ministar Kujundžić u HDZ-u ima prilično čvrstu i stabilnu poziciju, jer uživa simpatije konzervativnog djela stranke. Štoviše, on je jedan od rijetkih ministara u Plenkovićevoj vladi za kojega se drži da predstavlja desno krilo stranke, ujedno nije nepoznanica da je Kujundžić na prošlim parlamentarnim izborima osvojio zavidan broj preferencijalnih glasova.

Premda stabilan u svojoj stranci, Kujundžićevu poziciju poljuljati bi mogli HDZ-ovi koalicijski partneri, koji kako saznajemo iz izvora bliskih vladajućima sve intenzivnije pritišću premijera Plenkovića inzistirajući na sastanku na kojem bi se on trebao očitovati o ulozi, ali i budućnosti čelnog čovjeka hrvatskoga zdravstva. Koalicijski partneri od ranije su nezadovoljni Kujundžićevom ulogom u Vladi, jer drže kako je riječ o čovjeku koji nije sposoban provesti neophodnu i nužnu reformu zdravstva. Ipak, iako je Plenković do sada nerijetko popuštao zahtjevima partnera iz koalicije o kojima mu u konačnici i ovisi pozicija u Vladi, skeptični su prema tome da će se Kujundžića lako odreći, premda i sam ima zamjerki na račun njegova rukovođenja ministarstvom.

Naime, Kujundžić bi u slučaju da ostane bez ministarske funkcije postao saborski zastupnik, što bi sasvim sigurno izazivalo glavobolje i poteškoće Plenkoviću te nije nemoguće da se s vremenom on osobno okrene protiv šefa svoje stranke, kao dio neke od revoltiranih HDZ-ovih struja. Ujedno, kada bi se na zahtjev koalicijskih partnera Plenković odrekao HDZ-ova ministra, koji uživa značajan ugled u stranačkim redovima, pobudio bi duhove koje je tek nedavno uspio donekle stabilizirati, a takav položaj u stranci, definitivno mu ne ide u korist. Inače, Kujundžić se i ranije u nekoliko navrata zamjerao premijeru, a dio njegovih ideja o poskupljenju cigareta i alkoholnih pića osporio je nedavno i ministar financija Zdravko Marić.

I prije nekoliko mjeseci Kujundžić je najavljivao ovakav oblik poskupljenja, no po tome pitanju ne samo da se nije usuglasio s Marićem, već je to ideja kojoj se žustro protive HNS-ovci. Sporna najava koja se svojedobno provukla kroz medijski prostor odvila se dok je Plenković boravio na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, a premijer navodno nije imao pojma što će njegov ministar priopćiti javnosti.

Već tada počelo se nabrajati razloge za Kujundžićevu smjenu, a šef Vlade zamjerio mu je ”soliranje”. Ujedno, kritike su upućivane na Kujundžićevu adresu i zbog plana za ukidanje koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne samo da je iznenadio liječnike i građane, već i zaposlenike Kujundžićeva kabineta koji su za tu ideju doznali iz medija.

U to doba počelo se govoriti o tome kako premijer Plenković kani razriješiti ministra te na njegovu poziciju postaviti doktoricu Dijanu Zadravec, od tada do danas do promjena na čelu ministarstva zdravstva nije došlo, za Plenkovića je navodno Zadravec i danas zanimljiva opcija, no svjestan je kako prostora za manevar nema previše, pa nije nemoguće da nakon što bura u javnosti splasne Kujundžić ostane na poziciji na kojoj i jest.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.