fbpx
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Plenković drhti zbog Penave! Detalji najvrućeg sukoba u HDZ-u

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković, u sve nezahvalnijoj je poziciji, a fotelja na čelu HDZ-a svako mu se malo zaljulja pa se njegova vladavina umjesto borbe za provedbu reformi svela za borbu za opstanak, u čemu se sasvim solidno snalazi no pitanje je koliko to uistinu ima smisla i je li uistinu vrijedan toga da se oko njega vodi sva aktualna politika. Prije svega nekoliko dana svjedočili smo tako buntu ličkih HDZ-ovaca koji su se predvođeni Darkom Milinovićem postrojili ispred stranačke središnjice, nakon čega je nekadašnji šef ličkog kraja izbrisan iz članstva stranke.

Taman kada se doimalo da će se stanje po tome pitanju stabilizirati i primiriti na scenu je stupio vukovarski gradonačelnik iz HDZ-ovih redova Ivan Penava najavljujući mirne prosvjede protiv državnih institucija, što je i više no znakovito, imajući u vidu činjenicu da je HDZ na vlasti. Dobro upućeni u politička zbivanja u vladajućoj stranci govore kako je Penavina najava znatno jači politički udarac na stranačko rukovodstvo, nego li onaj Milinovićev. Mladog gradonačelnika koji za sobom vuče vojsku pristaša, pa čak i onih iz braniteljskih redova tvrd je orah za Plenkovića te ga se neće moći riješiti na način na koji je to izveo s Milinovićem. Penava je i ranije kritički obraćao vladajućima, a Plenković je na njegove prozivke reagirao potpuno drugačije nego li u mnogim kasnijim slučajevima. Vukovarski gradonačelnik tako je svojevremeno javno progovorio o razočaranju Vladom koja vodi lažćnu brigu za Slavoniju.

”Imamo dobre odnose s Vladom, ali da se na terenu nešto suštinski promijenilo – nije. Puno lijepih riječi i planova krucijalno ne mijenjaju ništa. To je nastavak mjera koje omogućavaju da se na lakši način umre i gradovi da se napuste”, rekao je Penava, kritizirajući vladajuće kao da ne dolaze iz istih stranačkih redova. Požalio se Penava te prigode i na način kako se država odnosi prema ulagačima, ali i da stoga ima silnih problema na terenu. Njegov snažan utjecaj na Plenkovića koji po svemu sudeći strahuje od Penave potvrdila je činjenica da se dan nakon kritika u Vukovar zaputio Goran Marić koji je tada pokušavajući stabilizirati odnose Gradu Vukovaru darovao gradsko zemljište na kojem je smješteno plivalište, sportska dvorana i igralište. Riječ je o zemljištu vrijednom skoro sto milijuna kuna, a uz taj izdašan darak Marić je kazao da su vladajući učinili više za Vukovar negoli sve vlade prije njegove, no Penava te riječi nije potvrdio, pa ni demantirao.


I uoči lokalnih izbora u svibnju Plenković je organizirao veliko druženje HDZ-ovih kandidata u Vinkovcima. No, vukovarski ogranak vladajuće stranke predvođen Penavom na druženju se nije pojavio. Uzrok tome nepojavljivanju bio je taj što se lokalna vlast nije slagala s odnosom kojega Vlada ima prema njihovom gradu kojemu je obećan niz projekata za razvoj. Ubrzo potom Marić se opet nacrtao u Vukovaru dajući gradu zemljište vrijedno 99 milijuna kuna na kojemu niče nova tržnica. Iako uvijek oštar na jeziku, premijer Plenković nikada se javno nije dotakao kritika koje je na račun njegove vlade iznio Penava pa se tako stječe dojam kako vukovarski gradonačelnik na svojevrstan način predsjednika Vlade drži u šaci te ga kritikama ucjenjuje, što nije dobro po Plenkovića, ali je itekako dobro po Vukovar. Što je Penavu ovoga trena nagnalo na reakciju nije poznato, no svakako je zanimljiv tdatum najavljenog prostora koji se simbolično poklapa s datumom iz 91-e kada je zadnji put pokušan proboj hrvatskih snaga u Vukovar, ali i spašavanje grada. Penava je svojom najavom neizravno kritizirao Ministarstvo pravosuđa, ali i čelne ljude u Ministarstvu unutarnjih poslova jer se još uvijek ne zna i na svojevrstan način ignorira pronalazak odgovornih za ratne zločine, a dojam je kako se ova vlada tim pitanjima naprosto ne bavi. Penava je, evidetno javno izrekao žestoku kritiku kako na račun premijera, tako i na račun njegovih ministara i najbližih suradnika, a da je stanje u HDZ-u i bez njega kritično i raslojeno i nije neka novost. Sve to stiže Plenkovića u godini koja je prema najavama trebala biti godinom reformi, umjesto toga svjedočimo rasulu u brodogradnji, lakrdiji u zdravstvu pa i brojnim drugim poteškoćama koje gotovo da je nemoguće nabrojati.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.