Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Plenković do kraja godine miče Zlatu Hrvoj Šipek: Spominju se dva poznata imena

Autor: Iva Međugorac

Blamaža– tako se jednom riječju može opisati status Državnog odvjetništva nakon nedavne odluke Visokog kaznenog suda o vještačenju u slučaju Agrokor zbog čega je u nepovoljan položaj dovedena glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, ali i njeni prethodnici predvođeni bivšim glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom. Da se radi o nadasve ozbiljnoj situaciji može se naslutiti i iz napisa Nacionala u kojem se tvrdi da postoji mogućnost da Hrvoj Šipek nakon ovog slučaja bude primorana dići optužnicu protiv svojeg kolege Cvitana.

Turudićevom odlukom poslana nedvosmislena poruka


Odlukom Visokog kaznenog suda koju potpisuje sudac Ivan Turudić o izbacivanju vještačenja poljskog KPMG-a uz ostalo je poslana nedvosmislena poruka o tome da je Državno odvjetništvo imalo saznanja o tome da vještačenje provode osobe iz hrvatske podružnice KPMG-a koje su prije toga radile za Agrokor. Od samih začetaka afere Agrokor bivši gazda tog koncerna Ivica Todorić problematizira ne samo ulogu Dinka Cvitana već i nekadašnje šefice zagrebačkog državnog odvjetništva Sani Ljubičić, a s obzirom na njegove posljednje medijske istupe nije teško zaključiti da Todorić od svojih obračuna ne kani odustati.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Pita li se upućene iz Odvjetništva aktualna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek u svojem dosadašnjem radu nanizala je mnogo propusta, no njeni grijesi u ovom konkretnom slučaju možda su i najmanji. Unatoč tome, upućeni svjedoče kako se glavnoj državnoj odvjetnici po prvi puta od početka mandata ozbiljno ‘trese’ fotelja. Ne treba zaboraviti da Zlati Hrvoj Šipek iduće godine istječe mandat, a s obzirom na njene godine, očekuje se kako bi se ona nakon toga mogla i umiroviti, no pitanje je hoće li glavna državna odvjetnica na postojećoj poziciji uopće i dočekati mirovinu.

”Postoji ozbiljna šansa da je Plenković razriješi do kraja godine”, kaže naš dobro upućeni sugovornik te dodaje da je premijer i sam komentirajući slučaj Agrokor odgovornost prebacio na Državno odvjetništvo.

”To je Plenkovićev uobičajeni modus operandi. Kada mu voda dođe do grla, on eliminira i najbliže suradnike. Na sličan način se na začecima ova afere riješio bivše ministrice Martine Dalić”, podsjeća naš sugovornik iz DORH-a u kojem su uvjereni da priča s vještačenjem na ovom neće stati.

Plenković ne smije riskirati uoči izbora 

Ne samo radi toga što je Todorić uporan, već i radi toga što će na ovoj temi inzistirati i javnost i oporba posebice sada u ovo predizborno doba.

”Plenković će morati nekoga žrtvovati, a iz njegovih izjava proizlazi da je spreman žrtvovati Hrvoj Šipek. Situacija u DORH-u je kaotična nakon odluke u slučaju Agrokor. Tu više nitko nikome ne vjeruje, svi sa sebe nastoje skinuti odgovornost pa se ona prebacuje s jednog na drugog, a u svakoj normalnoj državi nakon ovoga padale bi glave i tražilo bi se imenovanje odgovornih. Kod nas se sve to pokušava zgurati pod tepih, ali je Agrokor prevelik slučaj da bi se u tome uspjelo”, smatra naš sugovornik koji ujedno napominje kako je i politički gledano zbog nadolazeće kampanje ovo nezgodan trenutak za ignoriranje jedne od najvećih afera u državi. Svjesna toga da se radi o velikom slučaju, ali i ogromnim propustima Hrvoj Šipek nedavno je održala sastanak sa svim dužnosnicima koji su uključeni u rad na predmetu Agrokor, što je DORH i potvrdio u priopćenju za javnost.
Spremaju se dva velika iznenađenja na desnici: Zaboravljeni pravaš Plenkovićev je novi saveznik?

Ono što je u ovoj priči problematično jest to što se na spornom vještačenju temelji optužnica za nezakonito izvlačenje 1,2 milijarde kuna iz Agrokora. Na sastanku su kako je rečeno iz DORH-a sudjelovali svi koji su u nekom trenutku radili na ovom predmetu i sudjelovali na referatima i u donošenju odluka te nadzirali ili bili uključeni u neku od faza postupka. Ujedno je Hrvoj Šipek zatražila od zagrebačkog Županijskog odvjetništva provođenje analize odluke Visokog kaznenog suda pa bi stoga oni trebali dostaviti stav o daljnjem postupan ju u predmetu Agrokor koje će biti tema posebnog sastanka.

“Glavna državna odvjetnica RH pozvala je sve sudionike sastanka da u roku od osam dana dostave svoje pisane izjave o svom postupanju i saznanjima u dosadašnjem tijeku rada, kao i o sudjelovanju u donošenju odluka u ovom predmetu”, priopćio je DORH, a naš sugovornik smatra da bi nakon toga i DORH u javnost trebao pa i mogao izaći s konkretnim imenima onih koje se smatra odgovornima za ovakve propuste odnosno za vještačenje na koje je Državno odvjetništvo potrošilo milijun eura. ”Sud je rekao da se optužnica bazira na krivom dokazu, a to znači da se kompletan predmet jednostavno raspao. Todorić vrlo vjerojatno ovo suđenje neće ni dočekati. Ovo je sramota i za DORH i za državu koja je sudjelovala u financiranju tog vještačenja, pri tome treba reći da je KPMG zaradio 15 milijuna eura radeći i za novu upravu Agrokora”, zaključuje naš sugovornik.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.