Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

PLENKOVIĆ DIŽE HDZ-ovce! Kreće velika mobilizacija: Sve je otkrio najbližim suradnicima

Autor: Iva Međugorac

Ništa u vladajućim redovima nije slučajno pa ni rekonstrukcija Vlade koju je nedavno proveo premijer Andrej Plenković koji se u posljednje vrijeme ne prestaje razmetati obećanjima.

Na poziciju ministra graditeljstva Plenković je doveo Branka Bačića, stranačkog kapitalca koji je na glasu i kao veliki operativac od kojeg premijer očekuje da u što kraćem roku pokrene proces obnove, no nije premijer mobilizirao samo Bačića već je odlučio pokrenuti i sve ostale usnule ministre, ali i članstvo svojega HDZ-a jer je definitivno prelomio i krenuo u borbu za treći mandat, pri čemu je kako saznajemo svojim najbližim suradnicima već dao do znanja kada bi mogli na parlamentarne izbore.

Iako se dugo govorilo da će vladajući na prijevremene izbore već u tijeku ove godine, od toga za sada nema ništa.

Premijer se ne usudi srljati

”Plenković se bez obzira na HDZ-ov rejting ne usudi srljati, niti je on taj tip. Ne može izaći na izbore bez provedene obnove, i usred inflacije’‘, komentira naš sugovornik iz vladajućih redova te napominje da je i odlaskom ministrice Tramišak predsjednik Vlade nastojao učvrstiti svoju poziciju unutar HDZ-a.

”On je time ugasio one koji su ga pokušavali destabilizirati, stavio je pod kontrolu stranačku desnicu i svima je jasno da moraju kapitulirati jer bi mogli doživjeti sudbinu bivše ministrice koja je nakon svega prepuštena sama sebi”, navodi nadalje naš sugovornik te kaže da je to unutarstranačko čišćenje Plenkovića dodatno motiviralo i da on stoga već sada priprema teren za izbore koji bi se trebali održati u proljeće naredne godine, odnosno najvjerojatnije početkom ožujka.

”Govorilo se da bi i europski i parlamentarni izbori trebali biti održani u isto vrijeme, ali ništa od toga HDZ-u i njemu samome to je presloženo za izvesti, izazvalo bi konfuziju, a Plenković to ne želi. On je nedavno dobio potporu koalicijskih partnera i izgledno je da nas praktički odmah na početku iduće godine očekuju izbori zbog kojih Plenković na brzinu kreće i u izmjenu Zakona o izbornim jedinicama, iako će se i time suprotstaviti Anušiću i njegovoj struji tu premijer neće imati nikakve drastične rezove već će jednostavno slijediti upute Ustavnog suda”, kaže naš sugovornik te napominje kako će uz obnovu najsnažniji Plenkovićev adut biti Pelješki most te ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen.




Ministri na koje se oslonio

”Oslonio se i na Filipovića i Primorca, od njih se očekuje da poduzmu sve što je u njihovoj moći da se inflacija stabilizira, to bi trebalo primiriti cijene  hrane i smiriti nezadovoljne građane. Uz to je naravno i obnova jedna od najvažnijih stavki u Plenkovićevoj strategiji za parlamentarne izbore”, smatra naš sugovornik te napominje da nije nemoguće da premijer ipak nakon dogovora s Europskim pučanima te nakon europskih izbora odluči nastaviti svoju karijeru na nekoj od pozicija u Bruxellesu što bi išlo u prilog predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji se nada da bi u tom scenariju on mogao preuzeti njegovu poziciju i samim time odustati od kandidature za predsjednika, budući da strahuje od toga da bi mogao biti poražen od Zorana Milanovića što bi dovelo u pitanje njegovu političku karijeru.

No, sve u svemu čini se kako će Plenković biti taj koji će idućeg proljeća predstavljati svoju stranku na parlamentarnim izborima, a do tada mu je uz sve reforme i obećanja koja kani realizirati i jedan od ciljeva taj da s postojećim timom ministara odradi mandat do kraja, što se znajući za sve HDZ-ove afere čini kao najsloženija opcija.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.