Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆ DIŠE ZA VRAT MILANOVIĆU: Je li vrijeme za rošadu u Vladi? Jedna stvar oko Pupovca bi mogla zabrinuti premijera

Autor: Dnevno.hr

Objavljen je novi CRO Demoskop za kolovoz.

Teme koje su dominirale javnim prostorom su Pelješki most, inflacija i cijene energenata.

Kako stoje političke stranke, političari, te koju su ocjenu zaradile naše institucije, donosi RTL u suradnji s Promocijom Plus.

Rejting stranaka

Povijesno spajanje Hrvatske pogurao je neke političare, no ne i HDZ. HDZ je doduše i u kolovozu prva opcija hrvatskih birača, ali prvi put u četiri mjeseca u padu. Nalaze se na vrhu ljestvice rejtinga stranaka s izborom od 27,1 posto (srpanj 27,3 posto).

U padu su i ostali na ovom političkom tronu, i SDP (kolovoz 16,1 posto – srpanj 17,5 posto) i Možemo, koji su sve dalje od vladajuće stranke. Platforma Možemo! je zadržala treće mjesto s izbornom potporom od 10,6 posto u kolovozu (srpanj 11,6 posto).

Da su izbori provedeni početkom kolovoza HDZ bi bio relativni izborni pobjednik, s velikom prednosti ispred glavnog konkurenta, SDP-a ali i ostatka političke konkurencije.

Mostova se izborna podrška zadržala na prošlomjesečnoj razini (8,4 posto), bori se s trendom pada za razliku od Domovinskog pokreta koji peti mjesec u nizu nastavio s laganim rastom izbora (od 4,7 posto u travnju do kolovoza 5,8 posto). Sve ostale stranke ispod su izbornog praga, CENTAR (1,9 posto), HSS i FOKUS (1,3 posto) i Radnička fronta (1,1 posto).




Posljednji u prvih 10 stranaka, s točno jedan posto su debitanti Cro Demoskopa, nova hrvatska stranka – Socijaldemokrati (kolovoz 1,0 posto). To je izuzetno loš rejting kada se pogleda snaga njihovog saborskog kluba koji je zapravo nastao raspadom SDP-a. Upravo oni, nakon HDZ-a, su drugi klub u Saboru, s čak 18 zastupnika I sa samo jednim postotnim bodom potpore.

I dalje se mjeri visok udio neodlučnih birača (kolovoz 17,8 posto – srpanj 18,4 posto). što je više od SDP-a kao druge stranke u zemlji.

Najpozitivniji političar: Plenković se opasno približio Milanoviću

Predsjednik Milanović (kolovoz 16,8 posto – srpanj 16,9 posto – rekordnih 23,7 posto iz studenog prošle godine) od ožujka prošle godine je na vrhu, ali mu se premijer Plenković (kolovoz 16 posto – srpanj 15,8 posto) približio na niti jedan postotni poen, što je najmanja razlika od srpnja prošle godine.




Zagrebački gradonačelnik Tomašević (kolovoz 4,6 posto – srpanj 4,1 posto) vratio se u top tri, gdje ga je prošli mjesec izgurao Zdravko Marić (kolovoz 4,4 posto – srpanj 10,2 posto) koji je otišao iz politike, ali je eto i dalje četvrti najpopularniji političar u zemlji.

Najveći dobitnik otvaranja Pelješkog mosta je Oleg Butković (kolovoz 2,0 posto). Ministar prometa peti je najbolji hrvatski političar što mu je i najbolji rezultat dosad.

Ispod dva posto potpore tu su još Sandra Benčić (kolovoz 1,8 posto – srpanj 1,7 posto) i Ivan Penava (kolovoz 1,6 posto) te Peđa Grbin (kolovoz 1,5 posto), Biljana Borzan (kolovoz 1,3 posto) i Božo Petrov (kolovoz 1,2 posto).

No, najpopularniji je i dalje ‘Nitko’, koji se  približava 30 posto.

Najnegativniji političar: Pupovcu dvostruko porasla nepopularnost

Ovu listu i dalje predvodi premijer Plenković (kolovoz 26,7 posto – srpanj 27 posto) kojemu nepopularnost i dalje blago pada kao i predsjedniku Milanoviću (kolovoz 22,5 posto – srpnju 23,2 posto). No dvostruko je zato nepopularnost porasla Miloradu Pupovcu (kolovoz 5,4 posto – srpanj 2,5 posto).

Negativan doživljaj raste i prema ministrima obrane i zdravstva, kao i prema zagrebačkom gradonačelniku, dok blago pada predsjedniku Hrvatskog sabora.

Dakle iz “top trojke” slijede ih dva aktualna ministra: Mario Banožić (kolovoz 2,5 posto – srpanj 1,¸4 posto) i Vili Beroš (kolovoz 2,3 posto – srpanj 2,1 posto).

Ljestvicu prvih deset “najnegativnijih” domaćih političara zatvaraju Tomašević (kolovoz 1,8 posto), Gordan Jandroković (kolovoz 1,6 posto), Gordan Grlić Radman (kolovoz 1,5 posto), Ivan Penava (kolovoz 1,0 posto) i Peđa Grbin (kolovoz 0,9 posto).Sve više građana smatra da su svi političari negativci – više od 14 posto

Ocjena Pantovčaka, Banskih dvora i Sabora

Uredu predsjednika i dalje građani daju mršavu trojku (kolovoz 2,74 – srpanj 2,79 ) što je nova najniža ocjena za doživljaj rada predsjednika Republike od početka njegova mandata. Dok rad Vlade ( kolovoz 2,31 – srpanj 2,32), kao i Sabora (kolovoz 2,19 – srpanj 2,20) koji sad ni ne radi, građani ocijenjuju sa – sjedi dva.

U kojem smjeru plovi hrvatski broj?

Kuda plovi ovaj hrvatski brod? U “dobrom smjeru” smatra više ispitanika nego u srpnju (kolovoz 17,5 posto – srpanj 16,5 posto), a godišnji odmori su očito utjecali na optimizam pa je osjetan pad onih koji vide pogrešan smjer zemlje, sa 75 na 70 posto (kolovoz 70,2 posto – srpanj 74,5 posto). Kakav je smjer zemlje ne zna 12,3 posto građana (srpanj 9,1 posto).

Otvaranje Pelješkog mosta najvažniji događaj mjeseca

Otvaranje Pelješkog mosta najvažniji je događaj mjeseca za 41 posto građana, dok je prošlomjesečna top tema sada na drugom mjestu. Rast inflacije, rast cijena energenata i roba široke potrošnje je u kolovozu bila izbor za najvažniju temu u 22,6 posto slučajeva (srpanj 52,4 posto – lipanj 22,7 posto).

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 1. do 4. kolovoza na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/-2.77 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.