Nel Pavletic/PIXSELL

Plenković definitivno tone! Štiti ga još samo jedan tip

Autor: Iva Međugorac

Kakav li je samo frajer premijer Andrej Plenković bio kada je prije nešto više od godinu dana zamolio tajnicu da mu pripremi ostavke za Mostove ministre koji su tvorili njegovu Vladu, od onoga vremena do danas, premijerov frajerluk skrio se u mišiju rupu pa mu danas jedina pomoć može stići u obliku kave dobre tablete za glavobolju, a i to je upitno obzirom na stanje u kolabriranom zdravstvenom sustavu.

Nije se briselski bojnik pokorio pred Hasanbegovićem, nije se pokorio niti pred prosvjednicima koji su mu ispod stranačkih prozora marširali zbog Istanbulske konvencije. Pao nije ni pod pritiskom bivšeg kolege Milinovića o čijoj se sudbini potpuno ”frajerski” odlučivalo na telefonskoj sjednici, jer mora da je to praksa koju je sa sobom donio iz EU gdje je gradio svoju briljantnu karijeru, ali kako za sada stvari stoje pokornički i s dozom opreza gleda na najave vukovarskog prosvjeda iza kojeg stoji čovjek iz njegove stranke, Ivan Penava. Umjesto sankcija, Plenković se s Penavom sastao pokušavajući s njime doduše bezuspješno pronaći zajednički jezik.

Ne samo da se šef Vlade družio s Penavom već unazad nekoliko dana svjedočimo razgovorima s braniteljiam i predstavnicima braniteljskih udruga, a u priču se uključila i karavana Plenkovićevih pulena, ministara koji pokušavaju izbjeći krizu koja im evidetno prijeti. No, doima se da je riječ o ekipi nevještih retoričara koji sa svakom novom izjavom dodatnu dadnu vjetar u leđa Penavinom prosvjedu. Da je Plenković u neobranom grožđu dalo se naslutiti i iz njegova gostovanja u Slavoniji iz koje je poslao za njega neuobičajenu poruku da se ondje još osjeća posljedica srpske agresije, i to zamisli ironije, točno 20 godina nakon HDZ-ove vladavine tim krajem. Tom pričom, Plenković se očito pokušava umiliti Penavi koji je načeo priču o zločincima, nakon čega se u priču involvirao i Pupovac kao alfa i omega hrvatske politike, jer bez njega se ni jedan sukob pa ni događaj naprosto ne može odviti.

No, u svakom slučaju svjedočimo ironičnoj situaciji, HDZ koji je debelo iskoristio branitelje prosvjednike u Savskoj ulici danas drhti pred njima pa se doima da se pila okrenula naopako, a to sasvim sigurno ne ide u korist Plenkoviću. Iz kojeg smjera dolaze Plenkovićevi strahovi otrkio je na N1 televiziji Branimir Glavaš povezujući Penavu s Milijanom Brkićem, koji je neokrunjeni vladar desnog ogranka stranke, od kojeg ovaj do te mjere strahuje da se u priču morao uplesti i Gordan Jandroković braneći šefa od nasrtaja ekstremnih desničara. Šef Sabora poručio je tako nedavno kako je HDz jedina ozbiljna stranka u Hrvatskoj.

“Postoje danas političke snage i neki tipovi, koji cijelo vrijeme dovode u pitanje jesmo li mi dovoljno Hrvati i katolici, brinemo li se dovoljno o interesima Hrvatske”, poručio je Jandroković s konferencije Investicijski potencijali Hrvatske koja se održava u Osijeku, a onima koji ih napadaju postavio pitanje imaju li oni kakve programe vezane za gospodarstvo, međunarodni položaj Hrvatske, za rješavanje reformi od mirovinske i porezne pa sve do pravosudne.

“Vidjelo se da je premijer bio dominantan u raspravi sa saborskim zastupnicima. Pokušao se baviti sadržajem, ali većinu to nije zanimalo. Kao što sam rekao, ide se na provokaciju, uvredu, na ono što zastupnik misli da će ga dovesti u medije. Tu je vaša odgovornost da takve zastupnike manje stavljate u emisije i date prostore onima s ozbiljnim sadržajem”, branio je Plenkovića njegov vjerni drug Jandroković nakon žustre saborske debate, a potom se obrušio i na Brunu Esih pokušavajući obraniti koga drugog, doli Plenkovića.

“Ako se nađete u takvoj situaciji gdje protivnik ide džonom, služi se uvredama, provokacijama i lažima, normalno da ćete odgovoriti na isti način”, kazao je braneći svoga šefa. Naravno da se Jandroković osvrnuo i na vukovarski prosvjed tvrdeći da je isti ispolitiziran. “Vidljivo je da postoje političke stranke i pojedinci koji bi htjeli iskoristiti stradanje Vukovara za svoje političke ciljeve. To je nedopustivo”, Jandrokovićevo je stajalište. No, ne treba stoga Plenković biti spokojan, jer kako vrijeme odmiče sve je manje onih koji ga podupiru, a kada u konačnici krene tonuti i Jandroković bi ga mogao napustiti, barem tako stoji u njegovoj političkoj biografiji.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.