Foto: Goran Mehkek / CROPIX

PLENKOVIĆ DANAS SLAVI ROĐENDAN: Imamo najintrigantnije detalje iz njegova životopisa

Autor: Iva Međugorac

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas slavi 50.rođendan. Plenković je  rođen 8. travnja 1970. godine u Zagrebu, dok njegova obitelj korijene vuče iz Dalmacije, otac je porijeklom iz Svirča sa Hvara, dok je Plenkovićeva majka Makaranka. Otac je dvoje djece te je u dugogodišnjem braku sa samozatajnom Dubrovkinjom Anom Maslać Pranić s kojom ima dvoje djece. O svojoj supruzi vrlo rijetko progovara, a ona se vrlo rijetko pojavljuje u javnosti pa je tako jedne prigode otkrio tek da ju je upoznao preko zajedničkih prijatelja.

Inače, svoje prve političke korake premijer Plenković počeo je u Ministarstvu vanjskih poslova 90-ih godina, gdje je radno okruženje među ostalim dijelio i sa aktualnim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Plenković je karijeru začinio i vođenjem kampanje HDZ-ova predsjedničkog kandidata Mate Granića, radio je i u diplomaciji, a u stranku kojom danas vlada ulazi tek 2011.godine.

”Plenković je odmjeren i vrijdan, predan radnik. U mladosti je bio omiljen među šefovima, djelom i zbog svoje tvrdoglavosti, a djelom i zbog svoje ambicioznosti, on nije čovjek koji će javno pokazivati emocije, u tom smislu se zna kontrolirati, ali je veliki emotivac”, prepričava nam jedan od premijerovih poznanika iz mladih dana. Plenkovića je svojedobno njegov ujak Marko Raos opisivao kao društvenog, i zaigranog dječaka koji se rado družio sa svima ne mareći za nečiji materijalni status.

”Kao dijete sam praktički većinu ljetnih praznika provodio u Makarskoj, na Osejavi am naučio plivati, preko ljeta sam često igrao košarku na Gradskom sportskom centru, a jedno vrijeme i vaterpolo u VK Galeb. Obilazio sam s obitelji sva mjesta na Makarskoj rivijeri, a išli smo i na Biokovo”, govorio je o svojem djetinjstvu svojedobno Plenković prisjećajući se prijatelja iz mladosti s kojima i danas rado popije kavu. Osim što je vezan uz majčin kraj, Plenković je povezan i sa rodnim krajem svojeg oca Maria, sveučilišnog profesora komunikologije.

”Obje bake su bile domaćice, jedan djed je bio stolar, a drugi vinogradar i trgovac vinom, a u Zagrebu sam kao dijete živio u Maksimiru. Imao sam sretno djetinjstvo”, otkrio je aktualni premijer koji je osnovnu školu pohađao na Jordanovcu. Nakon toga upisuje srednju školu, nekadašnji Jezični obrazovni centar u Križanićevoj jer je bio fokusiran na usavršavanje stranih jezika što mu i danas dobro leži. Kroz mladost baavio se i sportom, ali škola je očito bila na prvom mjestu pa shodno tome upisuje zagrebački Pravni fakultet kojega završava u roku. Tijekom studija radio je kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj, aktivno je sudjelovao u Europskoj udruzi studenata prava, na čijem je čelu jedno vrijeme i bio. Sudjelovao je i na raznim međunarodnim konferencijama diljem svijeta, te je tako i razvio afinitet prema diplomaciji i međunarodnim odnosima. Studentsku praksu obavio je u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood iz Londona, a stažirao je i u EPP-u. Potom je magistrirao međunarodno javno i privatno pravo,i to prije odlaska u misiju u Bruxelles u kojega je mimo svoje volje zbrisao zbog konflikta s tadašnjim premijerom Sanaderom.

Potom stiže i do Pariza gdje je bio zamjenik ambasadora, u Hrvatsku se vraća na poziv Gordana Jandrokovića s kojim je u prijateljskim odnosima do danas. U eri Tomislava Karamarka Plenković je bio zastupnik u Europskom parlamentu, a u HDZ je došao na poziv bivše premijerke Jadranke Kosor premda su se za njega u to doba nastojali ‘ogrepsti’ i Ivo Josipović i Vesna Pusić, s kojima je korektno surađivao.

Premijer Plenković poručio: ‘Koronu smo dočekali spremni i udarili smo je najjače’




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.