Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Plenković brzom reakcijom spasio Vladu i HDZ: Premijer držao Banožića zbog ova dva razloga

Autor: Iva Međugorac

Promptna smjena ministra obrane Marija Banožića koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao Goran Šarić, potez je kojega je premijer Andrej Plenković povukao nedugo nakon toga nemiloga događaja, ali i potez na kojega s odobrenjem gledaju njegovi kolege iz Vlade i najbliži premijerovi suradnici koji ni sami nisu posve sigurni kakve će političke posljedice po HDZ i Vladu imati ovaj događaj.

Plenković nije imao dvojbi

”Plenković u ovom slučaju nije imao nikakve dvojbe, da je pokušao bilo kakav drugi manevar odmah bi mogao potpisati i svoj i stranački poraz”, smatra naš sugovornik iz vladajućih redova te dodaje da baš zbog promptne premijerove reakcije ova neugodna situacija za Vladu ipak ne bi trebala imati dugoročne posljedice, posebice ako Plenković sada s novim ministrom uspije počistiti kaos kojega je Banožić ostavio iza sebe.


”Plenković je dugo i iz HDZ-a i od strane svojih suradnika upozoravan na Banožića kao na jednoga od najlošijih ministara u svojoj Vladi, ali je njegov svojevrsni zaštitnik bio predsjednik Zoran Milanović s kojim je Banožić vodio žestoke obračune”, kaže naš sugovornik te dodaje da je premijer bio svjestan svih Banožićevih nedostataka. U Vladu ga je uveo kao politički kadar iz utjecajnog vinkovačkog HDZ-a, i zbog pritisaka iz toga kraja, a onda ga je u Vladi zadržavao i tijekom svih silnih rekonstrukcija baš radi Milanovića koji je prema tezama iz vladajućih redova strateški napadao baš donedavnog ministra obrane.


Foto: Ranko Suvar / CROPIX

”Milanović je jedan od najlukavijih, ako ne i najlukaviji političar na našoj sceni. Strateški je ušao u konflikte s Banožićem znajući da ovaj tim sukobima nije dorastao. Svi njegovi pokušaji odgovaranja na Milanovićeve napade završavali su Banožićevom diskreditacijom, a Milanović je na taj način poentirao u sukobu s predsjednikom Vlade, koji je onda baš kao u začaranom krugu štitio Banožića jer bi njegova ostavka značila da premijer priznaje Milanovićeve kritike na račun svojih ministara.

Takav debakl Plenković si jednostavno nije želio dopustiti”, otkriva naš sugovornik koji međutim dodaje i da je Plenković s Banožićem bez obzira na njegovu promašenu poziciju imao sasvim korektan odnos i to uglavnom zahvaljujući karakteru danas već bivšeg ministra.

Banožić je bio lojalan ministar

”Banožić je što god javnost o njemu mislila jedan vrlo radišan i poslušan dečko. Plenković nikada s njime po tom pitanju nije imao problema. Kao dužnosnik u Vladi bio je lojalan, ispunjavao je sve zadatke koje je Plenković od njega očekivao iako je imao ogroman problem s komuniciranjem na van, tu je na sebe navukao veliki bijes javnosti, a to se niti nije dalo popeglati. Jednostavno mu se dogodilo da je zalutao na svoje radno mjesto.

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Zapravo ni prvi, ni zadnji- samo je njegova nevolja uz ostalo bila i u toj velikoj izloženosti što se može zahvaliti Milanoviću. I kada se govori o Banožićevoj stručnosti to treba uzeti s rezervom, mali je broj ministara koji u Plenkovićevoj vladi uopće imaju odriješene ruke. On ni jedan potez nije niti mogao povući bez da se konzultirao ili s Plenkovićem, ili s Krstičevićem ”, tvrdi naš sugovornik dok i u Banožićevom MORH-u tvrde da se on kao ministar nikada do kraja nije uspio nametnuti jer jednostavno nije imao autoritet.

U MORH je doduše Banožić stigao nakon odličnog ministra Krstičevića pa je imao vrlo težak zadatak, a osim toga imao je i daleko skromniju podršku od svojeg prethodnika koji mu je pokušavao pomoći brojnim savjetnika.

Pitanje je zašto je Banožić uopće žurio: ‘Htio je ispoštovati nepisano pravilo’
Umjesto da uvede red u svoj resor Banožić je tijekom mandata MORH uspio podijeliti na svoje i Milanovićeve kadrove, a on se iz ministra obrane pretvorio u paradnog tipa koji obilazi razne obljetnice. ”Operativno se od Banožića u Ministarstvu nije dobilo gotovo ništa”, kaže nam sugovornik iz MORH-a te dodaje kako je Banožić volio biti viđen. ”Uživao je u tome što je u centru pažnje. Ponekad je ciljano kasnio na neke obljetnice kako bi se baš na njega čekalo, laskalo mu je to što je on kao ministar netko bitan, netko važan.

U tom se pogledu osilio, a u isto vrijeme je bio susretljivi Slavonac s kojim se moglo porazgovarati”, tvrdi naš sugovornik koji smatra da je na ovom nesretnom slučaju Plenković dobio priliku uvesti reda u ovaj važan resor u kojem priželjkuju ostanak Zdravka Jakopa na ministarskoj funkciji. Da se pitalo ekipu u MORH-u Jakop je i trebao biti na listi potencijalnih kandidata za ministarsku fotelju daleko prije Banožića budući da se radi o kompetentnom i stručnom tipu koji bi kako tvrde upućeni kao ministar obrane mogao biti prihvatljiv i predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću što bi u svakom slučaju moglo označiti i novo razdoblje u odnosima između Pantovčaka i Ministarstva obrane.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.