PIXSELL

Plenković broji dane na čelu HDZ-a? Evo s kim se sastaju njegovi rivali

Autor: Iva Međugorac

Sastanak Predsjedništva HDZ-a na kojem čelni čovjek stranke Andrej Plenković pokušava smiriti uzavrele strasti oko Istanbulske konvencije, ne teče nimalo spokojno kako je premijer to zamislio.

Plenković, koji je najavom ratifikacije Konvencije uznemirio javnost, stanje u svojoj stranci doveo je do usijanja, i to do te mjere da mu najistaknutiji članovi otkazuju poslušnost, pa stoga i sastanak HDZ-ovih glavešina teče u prilično burnom tonu.

Naime, ratifikaciji Konvencije javno se usprotivio Davor Ivo Stier koji je predsjedniku stranke sa službenog putovanja uputio pismo uz opasku kako je uvredljivo reći da nismo razumjeli Istanbulsku konvenciju.

Znakovito je da se ključni sastanak o Konvenciji odvija baš u vrijeme dok je Stier miljama daleko od Hrvatske, a baš se on u političkim kuloarima spominje kao njegov najveći i najkonkretniji rival. No, kada je o Konvenciji riječ valja znati da Plenković u provedbi iste ne uživa potporu stranačkih konzervativaca o čijoj volji ovisi i njegova pozicija u stranci, a riječ je o Miri Kovaču, Ivani Maletić te Milijanu Brkiću.

Ovaj trojac javno je kritizirao ratifikaciju Konvencije, a posebnu buru na sastanku podigla je Plenkovićeva ideja da zastupnici ne glasaju po savjesti nego sukladno dogovoru unutar Kluba zastupnika, što je, smatraju naši izvori iz HDZ-a, nedopustivo. Tu međutim priča ne staje.

Iz izvora bliskih vladajućoj stranci doznaje se kako se u priču uključio i nadbiskup Josip Bozanić koji će nakon sastanka Predsjedništva održati sastanak s protivnicima provedbe Konvencije te ih u tome i poduprijeti, te stav Crkve dodatno argumentirati. Valja u kontekstu ove priče napomenuti kako Plenković kao predsjednik HDZ-a nikada ni nije uživao simpatije crkvenih poglavara nego su oni agitirali za Davora Ivu Stiera s obzirom na njegove demokršćanske vrijednosti i stajališta.

Ekipu koja bi se u tajnosti trebala sastati s najmoćnijim čovjekom Kaptola predvodi Brkić koji je mjesecima u ratu s prvim čovjekom svoje stranke, a susretu će navodno prisustvovati i Miro Kovač.




Bilo kako bilo, imajući u vidu skorašnje unutarstranačke izbore u HDZ-u, ali i medijske napise da Plenković razmatra opciju da se kandidira za predsjednika Europske komisije, čini se kako premijer uistinu broji svoje posljednje dane u fotelji koja mu je donijela mnoštvo problema i još više nerazriješenih pitanja. Ali usprkos tome, grčevito će se boriti za Konvenciju koja bi mu trebala otključati vrata europskih političkih pozornica.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.