Marko Prpic/PIXSELL

Platforma ‘Možemo!’ o prijedlogu Zakona: Tražimo formiranje središnje institucije za provedbu obnove Zagreba!

Autor: Zlatko Govedić

Platforma “Možemo!” u srijedu u podne na Trgu sv. Marka ispred ulaza u Vladu RH održala je konferenciju za medije na temu prijedloga Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Zastupnik Tomislav Tomašević je kazao kako su članovi platforme bili u Dubrovniku upravo da bi vidjeli kako se taj grad obnavljao i još obnavlja nakon potresa. Iz razgovora s čelnim ljudima dubovačkog Instituta za obnovu, Konzervatorskog ureda, ali i građanskih inicijativa, shvatili su kako je u obnovi Zagreba najbolje imati jednu centralnu agenciju koja će voditi cijeli projekt. Inače se rasprši odgovornost, tvrdi Tomašević.

“Treba osnovati jednu centralnu instituciju koja će voditi obnovu, a to je po nama Zavod za obnovu Zagreba i okolice. Upravo na primjeru Dubrovnika vidimo da je ključno imati jednu centralnu instituciju koja vodi obnovu, inače se odgovornost rasprši i na kraju su svi odgovorni, a nitko nije odgovoran”, smatra.

(FOTO) Jako grmljavinsko nevrijeme izazvalo požar kod Klisa, gorjelo je i na Dugom otoku

Dodaje kako je sada planiramo da obnovu vodi čak šest institucija. “Od tih šest institucija ne vidimo niti jednu kao centralnu”, kaže Tomašević.

Ističe da “Možemo!” smatra da je prvo čitanje zakona prošlo dobro, ali da neke stvari ipak treba mijenjati, posebice one vezane uz socijalne kriterije i založno pravo. Također su pismenim putem predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću uputili zahtjev da godišnji odmor završi 19. kolovoza kako bi se moglo početi raditi na drugom čitanju Zakona o obnovi Zagreba i okolice, međutim Sabor nakon stanke s radom kreće 2. rujna.




Saborska zastupnica Sandra Benčić osvrnula se na pitanje založnog prava, tj. činjenica da se – prema onome kako je zakon sada formiran – država planira upisati kao vlasnik nekretnine ako vlasnik stana ne može plaćati svoj dio obnove. Benčić je istaknula kako je to – prema onome što su im kazali u Dubrovniku – čak i tehnički-pravno nije izvedivo, ali u konačnici ni socijalno osjetljivo jer postoji dio naših sugrađana koji sami ne mogu plaćati obnovu.

“Potreban je drugi instrument za rješavanje toga problema od založnog prava, a zakon treba definirati i izvore financiranja obnove te godišnji omjer sredstava koji će biti uplaćivan, kaže Benčić. Također dodaju kako je potrebno zaustaviti ubranu gentrifikaciju centra Zagreba te poboljšati stambene i porezne politike.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.