Foto: Luka Gerlanc / CROPIX, Ilustracija

Plan bivšeg hrvatskog reprezentativca zgrozio Zadrane: ‘Ako to napravi, prodajemo stan i selimo’

Autor: F.F

Stanovnici Zadra ogorčeni su izgradnjom novog hotela u centru grada, točnije na poluotoku. Nova ogromna zgrada smjestila se na Poljani Požarišće, a veliki su problemi nastali jer zidovi novog hotela sprječavaju pogled mnogim stanovnicima tog dijela Zadra.

“Ovo je snimljeno iz moje dnevne sobe. Ovo vam je moj pogled”, rekla je sarkastično jedna Zadranka u razgovoru za Zadarski.hr. Velika betonske zgrada zatvara jednu tijesnu ulicu, zbog čega neimenovana Zadranka negoduje.

“Sad vi meni recite, tko bi želio ovdje živjeti, na ovakvom mjestu? Kome da se ja obratim zbog ovoga što su nam napravili. Ako tu stvarno otvore hotel, a u to više ni ne sumnjam, moja obitelj, nas četvero, prodajemo stan i selimo s poluotoka. To je naša poruka Gradu Zadru, gradonačelniku Dukiću i svima koji su doprinijeli. Tjerate nas iz Grada”, rekla je Zadranka.

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Ostala je anonimna

Htjela je ostati anonimna kako ne bi imala problema, a za Zadarski je ispričala svoju priču. Radi se o ženi u četrdesetim godinama, majka dvoje djece, fakultetski obrazovana, a njezini roditelji i obitelj oduvijek žive na Poluotoku. Njezino mišljenje dijele mnogi stanovnici Poluotoka, ali se nisu medijski izlagali. Ističe kako su pokušali spriječiti izgradnju hotela na više načina, ali nije im pošlo za rukom.

“Tražili smo uvid u građevinsku dozvolu, pokušali smo razumjeti kako je moguće dobiti dozvolu za ovakvu gradnju unutar zaštićene povijesne jezgre, ali su nas jednostavno odbili tvrdeći da nemamo pravni interes. Naravno da nemamo, jer naša parcela nije fizički povezana s parcelom na kojoj se gradi hotel. Pa čak i ako je nova zgrada udaljena deset metara zračne linije od nas, to nije relevantno ni za koga”, rekla je.

“Moj muž je inženjer građevinske struke, otišao je u gradski ured za izdavanje dozvola i tamo su s njim razgovarali bahato i s visoka. Kao da je neuka budala koja se u ništa ne razumije. Zvala sam i pročelnika Kasapa u Grad Zadar, ali sam dobila neku ženu koja mi je rekla kako nemam pravni interes za uvid u građevinsku dozvolu i da smo kao susjedi mogli iznijeti primjedbe na projekt tijekom izdavanja lokacijske dozvole”, pojašnjava.

Muškarca sumnjiče za prouzročenje smrti iz nehaja: Gurnuo ženu u Makarskoj, nakon toga je umrla
Postoje problemi

Ista žena joj je rekla kako su investitori bili dužni susjede obavijestiti pismenim putem o pravu na očitovanje tijekom procesa izdavanja lokacijske dozvole. Zadranka pak tvrdi kako ni ona, ni njezini roditelji koji žive par brojeva udaljeno od nje, kao ni njihovi susjedi nisu dobili nikakav poziv.

Zadarski.hr istraživao je zahtjev za pristup građevinskoj dozvoli za hotel na Požarišću. Razgovarali su s osobljem gradskog ureda za dozvole, uključujući voditeljicu Slavicu Kardum i njezinog zamjenika Hrvoja Barančića, koji je dozvolu potpisao. Međutim, nisu im mogli pokazati dozvolu. Kada su ponovno pitali, dobili su isti odgovor kao i prvi put – da nemaju pravni interes jer su predstavnici javnosti.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Tvrtka Albergo, koja je u vlasništvu Mite Mičić, Tonija Broka i Marka Popovića, bivšeg košarkaša i reprezentativca Hrvatske, dobila je dozvolu za rekonstrukciju ruševne zgrade koju im je prodao Grad Zadar. Uz zemljište, to ih je koštalo oko 200 tisuća eura, a oni su iz temelja podigli novu zgradu s dvije etaže više, jednim katom i podrumom koje stari objekt nije imao.

Zadarski je tražio uvid u građevinsku dozvolu radi konzervatorskih i vatrogasnih uvjeta. Arhitekti tvrde da hotel, koji je dobio dopuštenje za povećanje visine i volumena zgrade, ugrožava sigurnost susjednog objekta, Rašica, čiji su evakuacijski putevi sada blokirani. Iako je možda zadovoljio vatrogasne uvjete sam po sebi, prema nekima arhitektima, nije trebao dobiti dozvolu jer predstavlja rizik za susjedne objekte, prenosi Zadarski i ističe kako tu činjenicu nisu mogli provjeriti te kako zbog toga nisu sigurni kako je potpuno istinita.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.