Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

PLAĆA 150.000 KUNA: Najuspješnija HDZ-ovka, Dalmatinka od koje je strahovao i Plenković

Autor: Iva Međugorac

Kada je prije nekoliko godina HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, ulazila u političku arenu, rijetki su mogli naslutiti da će dogurati do političkih pozicija s kojima se danas može podičiti. Ova dama stasala je naime u jednu od najutjecajnijih članica vladajuće stranke, a da je njezin uspjeh značajan dalo se naslutiti i iz glasina koje su cirkulirale strankom, a koje su ukazivale na to da bi Maletić u doglednoj budućnosti mogla zamijeniti svojeg stranačkog šefa Andreja Plenkovića na rukovodećoj poziciji u stranci. mnogi su u vladajućim redovima polagali nade u Maletić, koja se u svojim javnim nastupima nije libila kritički se osvrtati ni na Plenkovića, ni na rad Vlade, a osim toga da ima stav i da ga se ne odriče dokazala je i kada je javno stala uz članove Predsjedništva HDZ-a koji su se protivili ratifikaciji Istanbulske konvencije. No, nije ni Plenković beskičmenjak za kakvog ga se u javnom prostoru percipira i prezentira, pa je tako do sada uglavnom sve prepreke i potencijalne protivnike vrlo vješto, odmjereno i diskretno eliminirao pa je po svemu sudeći na perfidan način to izveo i sa svojom briselskom kolegicom.

Naime, umjesto da se vrzma po domaćoj politici mrseći mu planove i račune Maletić napušta stranačke pozicije te odustaje od utrke za još jedan mandat u Europskom parlamentu, ali zato bi uskoro mogla postači članicom Revizorskog suda Europske unije, gdje bi mjesečno trebala ubirati plaću od 150 tisuća kuna. “Revizorski sud radi, uz financijske revizije, revizije učinkovitosti i usklađenosti, posebna izvješća poput izvješća na novi višegodišnji proračunski okvir na CPR regulativu o EU fondovima, a ja sam upravo sve to radila, analizirala, pisala posebne članke na tu temu, tako da će mi to biti savršeno usklađeno s mojim profesionalnim interesom”, rekla je Ivana Maletić nakon što je saborski Odbor za europske poslove podržao njezinu kandidaturu za članicu Revizorskog suda Europske unije u mandatnom razdoblju od 2019. do 2025. godine.

Inače, Maletić je Šibenčanka odrasla u skromnoj obitelji, majke odvjetnice koja je kasnije postala javnom bilježnicom te oca električara. Oni koji znaju Ivanu iz vremena kada se školovala u osnovnoj školi i Općoj gimnaziji u rodnom gradu, reći će kako je uvijek bila odlična učenica s posebnim interesom prema kojega je pokazivala prema matematici. Ona je žena koju ni danas ne zanima čista politika, već se bazirala na brojke i ekonomiju koju je i studirala na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, živeći tijekom studija u studentskim domovina. Nakon što je diplomirala, Maletić se javlja na natječaj u Ministarstvo financija, u kojem se i zapošljava kao vježbenica u Upravi za računovodstvo u središnjici u Katančićevoj ulici, gdje je pet godina radila kao vježbenica, a zatim i kao stručna suradnica.

Sve skupa u Ministarstvu je radila 14 godina. Kao vježbenicu, zapazio ju je nekadašnji državni tajnik Mijo Jukić, a u Ministarstvu je od savjetnice stasala u višu savjetnicu, te potom i u načelnicu Odjela za poslove nacionalnog fonda, nakon čega je imenovna pomoćnicom HDZ-ova ministra financija Ivana Šukera, ujedno vodila je Upravu za izvršavanje državnog proračuna, a nedugo potom biva unaprijeđena na poziciju državne tajnice, a u travnju 2010. imenovana je na dužnost Zamjenice glavnog pregovarača u postupku pristupanja EU.

Dolaskom SDP-ove Vlade Maletić odlazi iz Ministarstva i osniva privatnu tvrtku s centrom za europske fondove, posao joj je išao izrazito dobro, a u HDZ ulazi u lipnmju 2012.godine nakon poziva bivšeg političkog tajnika Tomislava Čuljka koji joj je ponudio upravljanje Odborom za europske fondove. Uspjeh nakon toga bilježi i kao kandidatkinja na listi za europski parlament. Zlobnici će reći kako je Maletić kadar Milijana Brkića te da ju je on gurao na čelo stranke, no čini se kako ova žena vrlo dobro znade svoj posao i bez saveznika, a vrijeme će pokazati gdje će je stručnost koja je neosporna odvesti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.