Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

PITANJE VATIKANA POMIRILO MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA: Na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost odredili sudbine dvojca

Autor: 7dnevno

Za Stiera još ima mjesta u HDZ-u, tvrdio je to u jeku kampanje za unutarstranačke izbore predsjednik Vlade Andrej Plenković, komentirajući rivale iz Opcije za promjenu, koju je u to doba predvodio Miro Kovač. I doista, svi oni koji su nastojali micati Plenkovića i mijenjati stranku kojom ovaj rukovodi šaptom su pali, dok je prostor za nastavak političke karijere dobio tek bivši ministar vanjskih poslova i nekadašnji Plenkovićev kolega iz Bruxellesa Davor Ivo Stier. Za razliku od ostatka družine iz Kovačeva bloka, Stier se ukazao visoko na HDZ-ovim listama za Sabor te se u konačnici saborskih klupa i domogao, no po svemu sudeći, pozicija “običnog” saborskog zastupnika nije ono što u cijelosti zadovoljava Stierove ambicije. Dok družina iz takozvanog konzervativnog dijela HDZ-a po kuloarima o njemu priča kao o Plenkovićevoj krtici koja ih je izdala, Stier štreberski pakira kofere i priprema odlazak u Vatikan, u kojem bi trebao zamijeniti aktualnog veleposlanika Nevena Pelicarića.

Da zapreka u Stierovoj novoj karijeri nema, dogovorili su na dugo odgađanom sastanku premijer Plenković i predsjednik Zoran Milanović, koji su na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost zatomili sukobe te uspjeli postići konsenzus o svim pitanjima o kojima se moraju usuglasiti. Jedno od tih pitanja je i ono o izboru veleposlanika, oko čega se, doduše, još djelomice treba vijećati, no kad je o Stieru riječ, tu problema nema, dapače, niknuo je u Milanovićevu timu jedan sasvim novi i pomalo neobičan plan. Nije nepoznanica da Milanović u posljednjih nekoliko mjeseci ne prestaje iznenađivati svojim potezima pa je tako i ovih dana odlučio iznenaditi odabirom novog savjetnika za vanjsku i europsku politiku.

Riječ je o Nevenu Pelicariću, hrvatskom veleposlaniku u Vatikanu, kojega će zamijeniti HDZ-ov Davor Ivo Stier. Iako za širu javnost Pelicarićev angažman možda zvuči neobično, on je s Milanovićem odlično surađivao još dok je ovaj bio premijer, i u to je doba bio njegov savjetnik na polju vanjske politike, da bi na koncu s prvim danom studenoga 2015. postao hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici. Njegov angažman u Uredu predsjednika smatra se svojevrsnim rasterećenjem za Orsata Miljenića koji u posljednjih osam mjeseci u Uredu predsjednika obnaša dvije dužnosti, uz to što je predstojnik predsjednikova ureda, on je ujedno i njegov vanjskopolitički savjetnik, no Pelicarićevim imenovanjem Miljenić bi bez te savjetničke funkcije trebao ostati jer je predsjedniku iznimno važan angažman na vanjskopolitičkom polju, pri čemu poseban naglasak stavlja na odnose sa susjednim država, a posebice tu vrijedi spomenuti Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Čekao prijatelja

Upućeni svjedoče kako je Milanović od početka mandata čekao Pelicarića pa zato zapravo nikoga nije ni postavljao za svoga vanjskopolitičkog savjetnika, razgovori s njime već su odrađeni, no njegov povratak iz Rima odgađan je zbog prijepora između predsjednika i Plenkovića, koji su se sada uspjeli usuglasiti o Stierovu odlasku. Oni koji svestranog veleposlanika poznaju kažu da bi njegov angažman u Milanovićevu timu predsjednikovu politiku i djelovanje mogao učiniti još osebujnijim. Riječ je o diplomatu srednje generacije, a s Milanovićem ima nekoliko dodirnih točaka, uz to što su sličnih godina, obojica su studirala pravo i radila u Ministarstvu vanjskih poslova.

Premda se od Pelicarića očekivalo da se posveti uhodanom obiteljskom biznisu, on diplomaciji nije mogao odoljeti, što je u jednu ruku i razumljivo jer perfektno govori četiri strana jezika – engleski, njemački, talijanski i španjolski, dok francuski govori pasivno. U Ministarstvu vanjskih poslova Pelicarić je brzo i spretno napredovao pa ga se slalo na brojne atraktivne destinacije, samo godinu dana od zapošljavanja, sa samo 26 godina, otputovao je na dužnost drugog tajnika Hrvatske misije pri UN-u u New Yorku, po povratku u Zagreb zaposlio se kao načelnik Odjela za UN, a prema službenom životopisu, bio je i sudionik mirovnih pregovora za mirnu reintegraciju Hrvatskog Podunavlja.

Iskusni diplomat koji će predsjednika savjetovati na polju vanjske politike u Uredu predsjednika mogao bi biti dobro primljen i zbog toga što je on poseban zagovornik gastro diplomacije, u nizu svojih javnih istupa tvrdio je kako za njega kuhanje nije samo hobi nego i važan dio diplomatskog rada. Večere je tako osobno priređivao za razne uglednike koji su gostovali na njegovim diplomatskim druženjima, lani je otkrio kako je satima kuhao večeru za kardinala, državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina, te veleposlanike članica EU-a, priređene u povodu okončanja hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Tom je prigodom vatikanskoj družini u vrtu rimske vile Bonaparte pripremao istarske salame i kobasice od boškarina, častio ih je istarskom skutom, kozjim i kravljim sirevima s tartufima, priredio je svojim uglednim gostima carpaccio od jastoga i vrganja te obrazinu istarskog boškarina koju je kuhao 18 sati u demi-glace umaku te je poslužio s pireom od krumpira i tartufa. Sve su to začinili nagrađivanim istarskim maslinovim uljima, ali, dakako, i neizostavnim skupocjenim istarskim vinima.




Osebujni diplomat

Takvi oblici druženja za Pelicarića su značajni jer na taj način od sugovornika doznaje puno više nego što je to uobičajeno, a osim toga, izjavio je i kako su se veliki povijesni sukobi među državama često rješavali za blagovaonskim stolom. Ovaj osebujni otac dvoje djece bio je i hrvatski veleposlanik u Španjolskoj, no kao Milanovićev savjetnik za vanjsku politiku, dok je on bio predsjednik Vlade, često je bio na meti kritika pa se tako govorilo kako s premijerom putuje od Australije do Novog Zelanda i SAD-a samo kako bi vidio svijeta. “Najveći uspjeh sa službe u Španjolskoj nastup mu je u jednoj kulinarskoj emisiji”, govorili su zlobnici, no Milanović se ionako nikada na zlobne komentare nije osvrtao pa se očekuje kako će s Pelicarićem otvoriti novo poglavlje svojega vanjskopolitičkog djelovanja jer je upravo angažman na vanjskopolitičkom polju jedan od najvažnijih zadataka predsjednika Republike, a kada već Pelicarić zna kako s hranom i vinom opustiti svjetske uglednike, tada mu ne bi trebao biti problem skuhati ponešto što će na kvalitetniju razinu podići odnose između Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, koji su se baš preko njega već sada nesvjesno izgladili.




Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.