fbpx
Foto: Facebook

PITANJE JE DANA KADA ĆE DOĆI PO NJEGA! Panika među Tolušićevim poznanicima: HDZ-ov moćnik na meti istražitelja

Autor: Iva Međugorac

Godinama je Tomislav Tolušić, daleko od nacionalne političke arene kao župan upravljao svojom Virovitičko-podravskom županijom, strpljivo čekajući na veći karijerni iskorak. Njegov nacionalni politički potencijal, uz blagoslov neupitnog vladara virovitičkog kraja Josipa Đakića prepoznao je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji ovog pravnika dovodi na poziciju ministra regionalnog razvoja i EU fondova. Kako Karamarkova vlada nije bila dugog vijeka tako se ni Tolušić nije dugo zadržao u toj ministarskoj fotelji.

Službena biografija kaže da je u Plenkovićevoj eri obnašao dužnost ministra poljoprivrede, a da je bio važan faktor u prošloj Vladi jasno je i iz toga što je Tolušić u svibnju 2018. godine postao potpredsjednik Vlade nakon što je s te pozicije podnoseći ostavku otišla Martina Dalić. Bio je Tolušić u svojem HDZ-u u najboljim danima potpredsjednik stranke, a u njegovoj Virovitici govorilo se da je s razlogom daleko dogurao jer je kao župan odrađivao korektan posao.

Pričalo se o Tolušiću kao o karijernom političaru kojem je samo nebo granica, a kako se i ne bi pričalo kada je pored zagrebačkog Pravnog fakulteta pohađao poslijediplomski specijalistički studij pod nazivom Lokalna demokracija i razvoj, a uz to i Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe.


HDZ-ov panker

Privatno je Tolušić prezentiran kao netipičan HDZ-ovac, premda umjereno konzervativan, bivši ministar nikada nije skrivao svoju ljubav prema pivu i Dinamu, a uzgred su ga opisivali i kao HDZ-ova pankera. Neobično je to i za mladića koji je odrastao uz oca ekonomista hercegovačkih korijena, i majku pravnicu, Slavonku rodom iz mjesta Bršadin. Tolušićev djed Jure po očevoj strani bio je domobran, prošao je Križni put i preživio Bleiburg, a to je nešto o čemu je ovaj HDZ-ovac često u svojim političkim portfolijima progovarao. Poznato je i da mu je djed nakon dolaska u Bugojno uhićen, osam je mjeseci proveo u zatvoru u Slavonskom Brodu, a takva obiteljska anamneza mora da je doprinijela tome da se Tolušićev otac na samim začecima hrvatske države upusti u osnivanje HDZ-a.

Govoreći o svojem ocu, Tolušić je i sam jedne prilike priznao kako je odrastao uz HDZ, odrastao je Tolušić i uz svojeg prijatelja, poznatog glazbenika Ivana Dečaka, a čim je postao punoljetan priključuje se HDZ-u te se po završetku studija zapošljava kao vježbenik u Uredu državne uprave u virovitičkoj županiji. Korak po korak Tolušić je preskakao sve karijerne stepenice, no najzapaženije je zasigurno bilo njegovo djelovanje u Ministarstvu poljoprivrede. Odmah u startu uvukao se pod kožu domaćim poljoprivrednicima ulazeći u “rat sa salmonelom i zaraženim piletinom”, problematizirao je akcijske cijene mlijeka i vodio ratove sa stranim trgovačkim lancima te je tako malo, po malo stasao u jednoga od najutjecajnijih hrvatskih političara.

Usporedno s time krenule su i prve afere pa se tako Tolušić našao na meti nikad otkrivenih zlobnika koji su ga montiranim fotografijama na kojima se pojavljuje s prostitutkom dok šmrče kokain nastojali diskreditirati. Akcija je osporena zahvaljujući SOA-inim istražiteljima koji su utvrdili da je riječ o krivotvorinama. U to je doba Tolušić najavljivao rat s mafijom koja mu podmeće afere, ali je umjesto toga ušao u rat s predstavnicima medija koji su malo, po malo otkrivali nesrazmjere u njegovoj imovinskoj kartici što je Plenkovića nagnalo da mu se tijekom mini rekonstrukcije svoje Vlade zahvali na suradnji. Odlaskom iz ministarstva Tolušić nije trajno okončao svoju političku karijeru, Plenkovića je nastojao rušiti na unutarstranačkim izborima, na kojima se pridružio timu Mire Kovača, međutim, HDZ-ovi stranački izbori okrenuli su se u korist aktualnog premijera i njegova tima pa je slijedom toga bivši ministar i nekadašnji župan uvidio da za njega tu više nema mjesta.

Odlazeći iz politike Tolušić se okreće poduzetništvu i nestaje iz javnog prostora u kojem se pojavio prije nekoliko dana i to u kontekstu prilično neugodnih medijskih napisa. Naime, kako se spekulira po medijima famozni Olaf zainteresirao se za povlačenje novca iz europskih fondova za takozvanu vinsku omotnicu koju je Tolušić koristio, govori se i o tome kako je iz njegova nekadašnjeg ministarstva izuzeta dokumentacija koja se odnosi na period u kojem je Tolušić kao ministar regionalnog razvoja potpisao prvi ugovor sa spornom tvrtkom Omega softver, a koji su pod izvidima Uskoka. Dok se rezultati izvida očekuju po virovitičkom kraju govori se o tome kako Tolušiću ovih dana nije lako pošto je njegova situacija prilično neizvjesna, navodno bivši ministar strahuje od uhićenja, a tvrdi se kako je ono pitanje dana te kako je Tolušić radi toga u velikoj panici.

Kolegica u Remetincu

Je li riječ o gradskim tračevima, ili je Tolušić doista uznemiren, teško je reći. No, činjenica je da njegova bivša kolegica Gabrijela Žalac božićne blagdane provodi u Remetincu baš radi ugovora sklopljenog sa spomenutom tvrtkom Omega softver. Zanimljivo je da je prvi ugovor s tom firmom sklopio upravo Tolušić, ostale ugovore sklapala je Žalac. Međutim, dojam je da je posao i natječaj formiran tako da se na njega mogla javiti samo jedna tvrtka. Zanimljivo je i to da je Tolušić svoju vinariju sagradio pomoću 2,5 milijuna kuna bespovratnog proračunskog novca iz vinske omotnice Ministarstva poljoprivrede kojega je i sam vodio. Interesantno je da je Program pomoći sektoru vina Tolušić kao ministar osobno pisao, a još je zanimljivije da su mu ta sredstva dodijelili kadrovi koje je kao ministar osobno postavljao.

Nije zgoreg napomenuti kako su europski istražitelji nedavno osim Žalac priveli i Tomislava Petrica, Tolušićeva prijatelja i suradnika koji je vodio Središnju Agenciju za financiranje i ugovaranje programa i projekata iz EU-a. O Petricevom imenovanju u ovu Agenciju svojedobno je u razgovoru za lokalni portal Zadarski.hr progovarao Zoran Kalinić koji se također kandidirao za ovu poziciju. Uz to što Kalinić smatra da je natječaj namješten, on je u svojem istupu otkrio kako se cijeli proces odvijao iznenađujućom brzinom.
Fleksibilni i politički prilagodljivi Tolušić iz politike se izgleda povukao, ali ga politika bez obzira na to još uvijek prati u stopu. Hoće li doista i njemu prisjesti poslovi koje je obavljao po ministarstvima, kao što su prisjeli njegovoj kolegici Žalac, ostaje za vidjeti, no u svakom slučaju priča nije nimalo ugodna.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.