N1

Pilsel pozvao biskupe da promijene Očenaš i prozvao kardinala Bozanića jer nije reagirao na seksualno nasilje

Autor: ZG/Dnevno.hr

Gostujući u emisiji Novi dan na Televiziji N1, u srijedu ujutro, novinar i publicist Drago Pilsel komentirao je aktualnosti.

Na komentar voditelja kako je Marin Sovar izlašao s pričom da ga je prije 13 godina silovao svećenik, Pilsel je rekao:

“U odnosu na druge države, to je vrlo mali broj ljudi koji su to napravili. Zadnji veliki slučaj koji smo imali je bio u Splitu. Franjevac kojega se teretilo, u vrlo brzom procesu stvar je okončana u par mjeseci, i taj franjevac je otpušten iz kleričkog staleža. Ovo što sad imamo nešto je drugačije, Marin Sovar je razmišljao o svećeničkom pozivu i u sklopu toga odlazi u jedan samostan. Dobio je garsonjeru u gradiću na sjeveru Hrvatske. I tamošnji gvardijan ga upoznaje s profesorom s Kaptola i taj inzistira da Sovar dođe na njegov imendan. Sovar dolazi u Zagreb u kuriju u Novoj Vesi, i tamo ga taj profesor u nekom trenutku izdvaja, vodi ga u jednu spavaonicu i nasrne na njega. U tom trenutku Marin Sovar ima 28 godina… Nije pitanje pedofilije, u pitanju je seksualno nasilje između dviju odraslih osoba. Sovar kaže da je poslao pismo Bozaniću, a vjerojatno je s pričom izašao u javnost, jer nema reakcije.”

Na pitanje o smjeni kardinala Bozanića, Pilsel kaže:

“U dva navrata, ljetos kad je Globus objavio tu priču iz pera glavnog urednika i sad kad su biskupi otišli u Rim svi zajedno, imali smo dvije jake intervencije biskupa koji to negiraju. Ne postoji nikakva indikacija da bi se bilo što događalo i da bi gospodin Kutleša iz Istre mogao biti prebačen na mjesto Bozanića. To nije normalna procedura. Ako bi se išta eventualno događalo, bilo bi vezano uz eventualnu bolest gospodina Bozanića. On sada djeluje u punoj snazi, teško je zaključiti je li bolestan do te mjere da bi morao istupiti. Na temelju privatne audijencije koje biskupi traže kod Pape ne može se zaključiti da se ide u smjenu Bozanića.”

Što se tiče promjene molitve Očenaš, te najave naših biskupa da se ona u hrvatskom jeziku neće mijenjati, Pilsel je rekao:

“To je vrlo pogrešna stvar. Papa Franjo hoće da se to uskladi s teologijom, jer sadašnji “ne uvedi nas u napast” nije točno, jer Bog ne može uvesti u napast. Ja vjerujem da hrvatski biskupi griješe, misle da bi nakon toliko stoljeća bilo teško mijenjati navike ljudi, a ja mislim da bi se kroz dvije godine stvar mogla promijneniti i da stvar bude teološki ispravna, dakle, Bog ne može uvoditi u napast”.




Inače, u srijedu u 19 sati u Hrvatskom novinarskom domu, Pilsel će predstaviti svoju novu knjigu, “Povratak Adolfa Pilsela”.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.