Patrik Macek/PIXSELL

PETROV: Plenkoviću, objasni trenutnu situaciju sa Slovenijom!

Autor: dnevno.hr

Naime, premijer je na sastanku s oporbenim čelnicima dobio podršku za sastanke sa Slovenijom, ali ne i pristanak na kompromitiranu arbitražnu presudu

 Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov sazvao je stanku u Hrvatskom saboru zbog izjave slovenskog premijera Mire Cerara da neće doći na dogovoreni sastanak u Zagreb s premijerom Plenkovićem koji je sazvan za 27. rujna. Naime, Cerar je odustao od sastanka zbog premijerova govora na Skupštini Ujedinjenih naroda na kojoj je premijer samo ponovio opće poznato hrvatsko stajalište, kojeg su poduprle sve stranke, a to je da je arbitraža kompromitirana i da arbitražna odluka za Hrvatsku ne postoji. „Ovakva reakcija premijera Slovenije je iznenađujuća, osim ako premijer Plenković s njim nije dogovarao stajališta koja nisu u skladu sa službenom hrvatskom politikom i prije sastanka s oporbenim čelnicima,“ istaknuo je Petrov.

Naime, premijer je na sastanku s oporbenim čelnicima dobio podršku za sastanke sa Slovenijom, ali ne i pristanak na kompromitiranu arbitražnu presudu.

„Budući da nam na tom sastanku nije otkrio niti sadržaj razgovora s premijerom Cerarom, niti svoju poziciju u tim pregovorima, zahtijevam od premijera Plenkovića da se što žurnije pojavi u Hrvatskom saboru ili Odboru za vanjsku politiku koji treba sazvati, ili pak na tematskoj sjednici Sabora koja bi trebala biti posvećena odnosu sa Slovenijom“, dodao je Petrov.

Zaključio je kako smatra da bi u osjetljivim pitanjima odnosa sa Slovenijom premijer trebao tražiti podršku za svoje pozicije s kojima kreće u pregovore, a ne omekšavati hrvatske stavove kako bi razgovori započeli jer na taj način može samo povećati očekivanja Slovenije, koja sada očito iskazuje razočaranost iako Hrvatska svoje službeno stajalište nikad nije promijenila. Nakon stanke predsjednika Mosta Bože Petrova i drugi klubovi zastupnika progovorili su sa saborske govornice o istoj temi.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.