Screenshot: HRT

Petrov: ‘Nisam ruski igrač!’; Mirtl: ‘Svi smo išli kod Todorića, sve stranke, čak i po 15 dkg mortadele’

Autor: dnevno.hr

U emisiji Aleksandra Stankovića gostuje čelnik Mosta, Božo Petrov, koji među ostalim komentira slučaj vezan uz Agrokor i situaciju u hrvatskom gospodarstvu.

Stanković je Petrova pitao što kaže na to da je SDP aktualizirao pitanje da je ova Vlada pogodovala Agrokoru, dotaknuvši se Sberbanke i Knigheada, radi li se tu o većoj političkoj igri.

Petrov je rekao da logika sama nalaže da kada strane kompanije ulažu u drugu državu, zanimat će druge države ishod i kamo je otišao taj novac.

” Ja bih volio da Hrvatska prati svoje izvoznike. Naravno da ako je ruska banka ovdje ulagala, da će obje strane zanimati ishod”, rekao je.

“Ja nisam ni ruski ni američki igrač, već hrvatski”, rekao je Petrov na komentare da ga se optužuje da je nečiji igrač

“Za taj sam sastanak saznao kad i drugi hrvatski građani. Budući da nisam znao ni za Knighead fond dok se nisu pojavili, nadam se da g. Ramljak nije iznosio povlaštene informacije jer bi to bio velik udarac za sve”, kaže Petrov.

Na pitanje baca li novo svjetlo na Ramljakovu poziciju danas to što godinama s Knigheadom surađuje, Petrov misli da je tako i da bi to institucije trebale istražiti.

“U trenutku kad se nađe s njima na sastanku, a u međuvremenu je postavljen na čelo uprave tog koncerna, naravno da tu ima nešto”, smatra Petrov.

Most su, kaže Petrov, pitali o tome tko bi mogao biti voditelj Agrokora. “Ja sam tada dao podršku za Ramljaka, imali smo i neke svoje prijedloge, ali oni za HDZ nisu bili prihvatljivi. Morali smo djelovati, Ramljak je tad bila jedina osoba za to. Nas su isključili, obavili su posao onako kako su oni htjeli”, kaže Petrov.

Ono što mu se ne sviđa o privremenoj upravi Agrokora je to što su izvješća kasnila nekoliko mjeseci, što se ne komentira sve ovo što se događa. “Mene je strah, mi smo za transparentnosti, a ne da se neke stvari obavljaju u tišini kao nekad prije, kad se pogodovalo jednom čovjeku”, kaže čelnik Mosta.

“Nije lex Agrokor problem. Zanimljivo je bilo neki dan u Saboru kad se donosio prijedlog novog zakona o stečaju. Doslovno je gotovo pa prepisan članak famoznog lex Agrokora gdje smo javno pitali ministra pravosuđa je li to roll up model, a on je jasno rekao da nije. A u raspravi s predstavnicima banaka u Saboru, oni su tražili senior status. Bošnjaković je rekao da to nisu prepisali. Ako to nije roll up model, onda u lex Agrokoru nema roll up modela. Pa kako su onda financirali Agrokor?”, opisuje situaciju Petrov.

Poruka Todoriću

“Kroz cijelu 2016. do mene su dolazile informacije dobavljača da se nešto loše događa u Agrokoru, da isplate kasne, da nije kako je bilo prije i da su zabrinuti. Pokušao sam analizirati što će se dogoditi ako Agrokor padne, a to ne bude pokušano prevenirati. Dobije se mogućnost da razgovarate s ministricima, upozoravate ih što ako Agrokor padne, u tom trenutku sam bio predsjednik Sabora, vidio sam koji se armagedon može dogoditi, upozoravao sam ih, a nisam dobivao nikakvu potporu. Kažu da to nisu čuli. Na kraju je Todorić zatražio sastanak i automatski su se stvari počele događati u Vladi”, rekao je Petrov, dodavši da se Todoriću nije osobno javio.

“Poslao sam poruku dobavljačima o tome, među njima je bio predstavnik Sberbanke, zbog kojeg me sad nazivaju ruskim igračem. To je bilo otprilike u drugom mjesecu”, ističe Petrov.

Stanković ga je pitao kako je izgledao taj sastanak i kako je poslao poruku Todoriću.

“Rekao sam tada da smo mi kao partneri zabrinuti za situaciju u Agrokoru pa ne bi bilo loše da se Todorić obrati Vladi i zatraži sastanak. Tko je njemu prenio tu poruku da se on javi Vladi, ne znam. Dobavljača sam bio zamolio da zovne nekog tko posluje s Agrokorom, oni su pozvali čovjeka iz Sberbanke. Zamolio sam da Todoriću prenesu poruku, na taj domišljat način. To je Todorić kasnije i potvrdio”, kaže Petrov.

Na pitanje je li neobično da je Plenković pitao Marića za mišljenje, Petrov je poručio:

“Plenković troši svoje ministre. Nitko drugi nego on je pitao Zdravka Marića, pa i poslao ga u Agrokor. Isto to se dogodilo Tolušiću, Dalić, Murganić. Jedino se predsjedniku Vlade ništa ne događa, on ima takav nastup.”

Kaznena prijava protiv Todorića

Na pitanje na temelju čega je podnio kaznenu prijavu dva tjedna nakon toga, Petrov je kazao:

“Ja sam imao informacije koje je davao Todorić, druge informacije su mi dolazile od dobavljača. Nikakva druga služba mi nije davala informacije. Ja sam više puta naveo što stoji u kaznenoj prijavi, u njoj stoje sve informacije koje su stajale u medijima, čak nisam koristio informacije koje nam je dao Todorić. Kaznenom prijavom želio sam potaknuti da se nešto dogodi”, ističe Petrov.

Dodao je da može i posložiti tijek događaja.

“Otvorio sam temu koju nitko ne želi otvoriti, isprovocirao sam sastanak za koji nisam smio reći premijeru, premijer nije bio oduševljen idejom da podignem kaznenu prijavu, nakon toga Plenković je govorio da nema nikakvih istraga u vrijeme predizbornog razdoblja, pa je to pokušao sanirati da daje 5 mil. kuna DORH-u, najuri Most iz Vlade, napravi političku trgovinu da vlada ne bi pala… Mislim da to dovoljno govori”, kazao je čelnik Mosta.

Opoziv ministrice Dalić i ministra Marića

Na Stankovićev upit o tome hoće li podržati SDP koji razmatra ponovno pokretanje opoziva ministrice gospodarstva Martine Dalić i ministra financija Zdravka Marića, Petrov je naglasio:

“Marić nije toliko kriv koliko je kriv Plenković. Želim da građani u ovom trenutku procjene odgovornost Plenkovića. Meni nije jasno da on kaže ‘to je jedna obična mistifikacija, ne morate to znati, mi to vodimo”.

Što se tiče Dalić, Petrov smatra da treba preispitati njezine postupke što se tiče Knighthead fonda.

“Mi djelujemo po pitanju argumenata, ako dobijemo takve informacije, apsolutno ćemo podržati SDP. No ako se nekog treba preispitivati, to je predsjednik Vlade”, zaključio je Petrov.

Svjedočenje Mirtla

U zasebnom prilogu emisije na kojem je radila Maja Sever svjedočio je čovjek koji tvrdi da mu je kao stranačku donaciju Ivica Todorić na ruke dao više desetaka tisuća kuna.

Bruno Mirtl, koji je tada bio član Liberalne stranke, tvrdi da je prije 18 godina primio na ruke od Todorića 50.000 kuna.

“Bio sam u stranci i pomagao na izborima. Otišao sam u Agrokor po donaciju, Todorić mi je dao 50.00 kuna. Rekao mi je da je on i njegova supruga i djeca odvojili donaciju za Liberalnu stranku. Taj novac sam odnio do glavnog tajnika liberalne stranke koji je to drugi dan to stavio na banku. Todorić nije bio simpatizer nije jedne stranke. On je funkcionirao vrlo pragmatično. Njemu je u svakom dijelu Hrvatske nešto trebalo. Liberalna stranka je imala par gradonačelnika i njemu je to pasalo. Velike stranke su dobivale šakom i kapom, naravno nemam za to nikakvih dokaza”, kazao je Mirtl i ustvrdio da su “veliku stvar u Todorićevom nastajanju i bogatstvu imale političke stranke”.

“Sad svi napadaju Todorića a svi su ga voljeli”, kazao je Mirtl koji je među ostalim izjavio i da su kod Todorića išli svi, “sve stranke, čak i po 15 dkg mortadele”.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.