PETIR TRAŽILA ISTRAGU EUROPSKE KOMISIJE O DODJELI SREDSTAVA ZA RURALNI RAZVOJ

Autor: B.Biško

Ovih je dana Hrvatska voćarska zajednica potvrdila sumnje u dodjelu sredstava mimo pravila te je informirala javnost da je za 16 korisnika odobreno 473.097.904,00 kn ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju tj. 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje. Sve te tvrtke prema uvjetima javnog natječaja su ostvarile bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima.

Nakon više zahtjeva koji su došli iz redova seljačkih udruga i udruga poljoprivrednih proizvođača da se poništi prvi natječaj  iz operacije 4.1.1. ruralnog razvoja, Agencija za plaćanja u poljoprivredi na čelu s resornim ministrom nije poslušala taj zahtjev ali je poništila drugi natječaj i to iz operacije 4.1.2. koji je trebao biti otvoren do 30. prosinca 2015.godine, a raspisan je svega nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj.

„Zanimljivo je da je poništen drugi natječaj ali ne i prvi čije poništenje su zatražile mnogobrojne seljačke udruge i udruge poljoprivrednih proizvođača poput Hrvatskog seljačkog saveza i Hrvatske voćarske zajednice,“ rekla je Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Naime, poništenje natječaja za operaciju 4.1.1. se traži jer je Ministarstvo poljoprivrede Pravilnikom dozvolilo kandidaturu povezanih društava (društava kćeri). Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir više je puta upozorila da Pravilnik treba promijeniti i natječaj poništiti jer je takvo postupanje u suprotnosti s pravilima tržišnog natjecanja ali i u suprotnosti s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike koja je orijentirana prema obiteljskim gospodarstvima, a ne prema tajkunima. O tome je Petir 4. studenog informirala Europsku komisiju,  a upozorenje je ponovila i 10. studenog na sastanku koji je organizirala za četrdesetak načelnika hrvatskih Općina s predstavnicima Europske komisije. Tada je predstavnica Komisije obećala istražiti cijeli slučaj.

Ovih je dana Hrvatska voćarska zajednica potvrdila sumnje u dodjelu sredstava mimo pravila te je informirala javnost da je za 16 korisnika odobreno  473.097.904,00 kn ili 54,92% ukupne potpore u prvom natječaju tj. 27,46% ukupnog proračuna za tu podmjeru za sedmogodišnje razdoblje. Sve te tvrtke prema uvjetima javnog natječaja su ostvarile bodove kao zajednički projekti s povezanim društvima. Od tih 16 tvrtki, njih 5 je u 2014. godini zajedno ostvarilo 4,87 milijuna kuna prometa pri čemu su ukupno imale samo 2 zaposlena djelatnika. Nakon provedenog natječaja planira im se dodijeliti 152,75 milijuna kuna potpore ili 17,85% ukupne sedmogodišnje potpore predviđene prvim natječajem.

„Upravo činjenicu da se radi o tvrtkama kćerima koje su na natječaju dobivale bodove za projekte u suradnji s trgovačkim društvima s kojima su povezane vlasničkim odnosima smatram teškim kršenjem tržišnog natjecanja. Osim toga, ovakva politika u suprotnosti je s ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike i zato sam i danas na sastanku članova Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta iz redova EPP-a s povjerenikom Hoganom u Strasbourgu zatražila da Komisija provede istragu o ovim navodima što je on i obećao učiniti“, poručila je zastupnica Petir.

Autor:B.Biško
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.