Screenshot/Facebook

PETERNEL ZA DNEVNO: Ovaj važan detalj o štrajku prosvjetara nitko vam još nije rekao

Autor: Iva Međugorac

Sindikati prosvjete su u pravu, stav je to analitičara Igora Peternela koji će svoje kolege sa sveučilišta podržati u štrajku, kojega najavljuju. Ipak, u razgovoru za naš portal naglašava kako je problem u tome što dio sindikalnih vođa javnosti ne zna valjano objasniti razloge radi kojih nisu zadovoljni koeficijentima. ”Primjerice, profesor engleskog u srednjoj školi ima jedan koeficijent, ako isti profesor dobije posao kao asistent na veleučilištu, ima i veći koeficijent nego u srednjoj školi, a postane li predavač pala bi mu plaća”, objašnjava jedan od apsurda naš sugovornik dodajući da se radi o totalnoj aljkovasti ljudi koji su kreirali takav sustav.

”Riječ je o nesrazmjeru, kompletan sustav treba revidirati, nekim ljudima smanjiti, a nekima povećati plaće”, sugerira Peternel. A premda sudjeluje u štrajku i solidarizira se sa svojim kolegama, nije pretjerano oduševljen HNS-om i ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak koja je preuzela ulogu glavne sindikalistice. ”HNS sebi radi promidžbu jer znaju da nemaju šanse na izborima, sve što je bilo prepoznatljivo otišlo je u Glas, a taj HNS koji je ostao izdao je birače i pretvorio se u poluizdajničku trgovačku stranku te će potpuno zasluženo nestati sa scene. Dakle, sindikate podržavam, ali to ne koristi HNS-u jer i njihova navodna obrazovna reforma je ništa, ministrica je tu samo kao simbol, a ministarstvo se sastoji od HDZ-ovih ljudi. To da ona stoji iza obrazovne reforme je spin i priča za malu djecu, za nikakvu reformu nisu zaslužni, a to što sindikati traže je opravdano”, kaže Peternel dodajući da HNS nikoga ne zanima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.