Screenshot

PETERNEL BRUTALNO O NOGALU: Račanova ministrica iz Saveza komunista postala je Bandićev egzekutor

Autor: Iva Međugorac

Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrenjak na sjednici održanoj u srijedu smijenilo je ravnatelja bolnice doktora Boru Nogala, i to prije isteka mandata, a na teret mu stavljaju to što je 2012.godine zaposlio nekoliko liječnika bez odobrenja Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva. Međutim, doktor Nogalo tvrdi da je kroz godine rada zaposlio stotine ljudi, a da je razlog za smjenu smiješan te da iza njega stoji posve druga verzija priče.

“Smijenili su me zbog utjecaja moćnih interesnih skupina koje se žele dočepati našeg projekta vrijednog 60 milijuna eura, ali i vrijednih 80 tisuća kvadrata zemljišta u podsljemenskoj zoni, uključujući i Brestovec, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak. Nisam pristao ni na kakve kombinacije i zato su sada na brzinu izmislili moju smjenu”, izjavio je Nogalo upirući prst u bivšu ministricu zdravstva Anu Stavljenić Rukavinu, inače članicu Bandićeve stranke.  Dr. Nogalo je na čelu Dječje bolnice Srebrnjak bio 23 godine, a o njegovoj smjeni oglasio se i politički analitičar Igor Peternel.

”Postoji jedna bolnica koja nema afera, u njoj sve funkcionira, a djeca i roditelji su zadovoljni. Odlično ju vodi ravnatelj Nogalo. Uspješni su pa ravnatelj kontrolira i dosta novca iz EU fondova. To se naravno ne sviđa vlasnicima bolnice (grad Zagreb) pa preko predsjednice upravnog odbora, nekadašnje Baxter ministrice zdravstva, profesorice Stavljenic organiziraju klasičnu partijsku smjenu. Ostaje samo pitanje kako se toj bakici da ovako blamirati? Ono, imaš sto godina i da ti se sjediti po nekim opskurnim političkim bolničkim vijećima i pakirati kajle ravnateljima. Sve je bila… i u Savezu komunista i velika faca na Rebru i faksu i Račanova ministrica, a da bi pred kraj života i sjajne karijere postala Bandićev profesionalni egzekutor po bolničkim vijećima. Tužno! Da sam joj sin, zamolio bih mamu da se posveti unucima! Ili s penzionerima da putuje svijetom”, poručio je Peternel.

Inače, i sa Srebrenjaka su povodom smjene doktora Nogala javnosti poslali hitno priopćenje koje u cijelosti prenosimo:

“Poštovani,

Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof.dr.sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr.med.

Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak.




Mogući povod postupanja dotične jest činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak dana 12. srpnja 2019. u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba, uvaženog prof.dr.sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. EUR-a (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

Također, Europska Komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Dječja bolnica Srebrnjak je kao klinika sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, referentni je centar Ministarstva zdravstva RH, na ponos Hrvatske Europski je centar izvrnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u RH, ugledan je član organizacije Health Promoting Hospitals te u nizu svih gore navedenih aktivnosti prva te jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u RH (DNV–GL-međunarodni akreditacijski standard).




Uvažavajući sve prethodno navedeno neshvatljivo je da se nakon tako postignutih rezultata smjenjuje ravnatelj i uprava bolnice u neprimjerenom roku od samo dva dana na temelju neargumentiranih i neprovjerenih razloga. Bolnica je u posjedu uredne, transparentne i sljedljive dokumentacije kojom se svi ti navodi opovrgavaju, a suradnja s upravnim vijećem i gradonačelnikom je bila kontinuirana i neuptina.

Mogući razlog leži u činjenici da se nakon mukotrpnog desetogodišnjeg rada na projektu smjenom ravnatelja i uprave namjerno ugrožava provedba i preuzima se europski projekt koji je proglašen strateškim projektom, a što će imati negativne konotacije i dalekosežne posljedice u Europskoj uniji.

Ugroza projekta primarno će imati posljedice za dobrobit najvulnerabilnije skupine bolesnika, odnosno djece. Na današnji dan 04. prosinca 2019. u 14:30 biti će održana izvanredna sjednica Upravnog vijeća u svrhu pokretanja postupka razrješenja ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak doc.dr.sc. Bore Nogala”, napisali su.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.