fbpx

‘Perković nikada nije saznao imena ljudi koji su skupljali informacije za HV pod mojim zapovjedima!’

Autor: Igor Drenjančević

Čovjek, koji je jedini preveslao Josipa Perkovića i postao živuća legenda Domovinskog rata. Cvitanović je na svoj autoritet izvukao 3 pilota Hrvata iz srpske baze u Nišu za vrijeme domovinskog rata na način da je jednostavno nazvao zapovjednika baze, predstavio se i uspio.

Rijetko imate priliku upoznati sugovornika kao što je Srećko Cvitanović. Osobu koja je preživjela tri strijeljanja tijekom “Križnog puta” sa svega 14 godina. I uz Božju pomoć ostao je pošteđen od strane partizanskih krvnika. Prvo strijeljanje je izbjegao kopajući vlastitu raku. Potresno je bilo slušati, kako su partizanske ubojice po izlaganju Srećka Cvitanovića vrlo revnosno skidali apsolutno sve sa ljudi, od prstena, lančića pa do drugih osobnih stvari, samo iz razloga što nisu htjeli, da se identificira žrtva. Žrtva je bila  ponižena i činjenicom kopanja vlatitog groba. Prvu smrt je Cvitanović izbjegao, jer je netko pronio glas da je Maks Luburić zaprijetio odmazdom, ako partizanski koljači ne prestanu sa ubijanjem. Drugi put ga je spasila gusta magla i bijegom iz kolone je izbjegao egzekuciju, a treći put je bio spašen zbog susjeda, kojeg je jedan partizanski krvnik prepoznao i izdvojio njegovu grupu iz grupe,  koja je platila životom. Dva puta je bio u sabirnim logorima za zarobljenike tijekom završetka rata, jednom u Pregradi, a drugi put na području današnje bolnice u Vrapču. Oba puta je napravio sa istomišljenicima diverziju, zapalio logore i tisućama pomogao u bijegu. Srećko Cvitanović se nije zadovoljio bijegom iz klaonice. Nakon bijega sa “Križnog puta” i sabirnih logora, Cvitanović je na području nekadašnje NDH-e organizirao manje vojne formacije otpora protiv Jugoslavije, koje su djelovale do 1947 godine. Promijenio je ime kako ne  bi  netko posumnjao da to čini dječarac od 17 godina. Izmislio zapovjednika Arstića kao rukoditelja akcija, a sebe nazvao njegovim teklićem, a sve je zapravo vodio on, Srećko Cvitanović. Dječak hrabra srca osnovao je HPBO, što bi značilo protuboljševički pokret. I zbog  toga je bio osuđen na smrt u sudskom procesu, koji je vodila Jugoslavija protiv njega. Dan kada je trebao biti osuđen, hrabro je napao boljševike u sudnici i dobio svega dvije godine.

Inače, Srećko Cvitanović je, radeći u Jugoslaviji, dobio deset zlatnih plaketa za inovacije. Briljantni sugovornik, načitan, smiren, osvježenje kao osoba. Heroj ove države. Ali kao i svaka ikona naše zbilje ostao je sam. Novinski članci su rijetki o njegovoj hrabrosti i ljudskosti. U Srbiji je taj domoljub isto veliki heroj. Spasio je ljude iz goruće tvornice “Tigar” u Pirotu, te sudjelovao u obnovi tvornice auto guma i zbog toga je njegova slika bila sedam godina na glavnom piroćanskom trgu. Bilo je to 1967 godine.

Tijekom Domovinskog rata, taj inovator, domoljub, je obnovio sve veze iz 1947 godine, kada je preko svojih veza vodio pobunu protiv Jugoslavije. Izmišljeni Arstić, koji je tada vodio borbu protiv Tita u 17 godini života, sada je otvoreno iznosio svoje ime i prezime i preko svojih starih veza prikupljao obavjesti za HV i policiju, spašavao vojsku svojim obavještajnim radom. Neke akcije, kao ona na Kupresu nikada ne bi  bila pokrenuta. Tri minute od pokretanja motora 300 tenkova JNA prema Hercegovini iz Sarajeva Srećko Cvitanović je prenio informaciju svim zapovjednicima. Brže od službe Josipa Perkovića. Na osnovu svojih veza iz 2. svjetskog rata, osnovao je 90 centara za prikupljanje informacija o pokretima neprijateljskih snaga i dobivao one informacije koje Josip Perković nije dobio nikada za vrijeme Domovinskog rata.. U tih 90 centara je radilo 400 osoba čija imena i danas zna samo Srećko Cvitanović. U principu pod njegovom zapovjedništvom je bilo 1500 osoba. Oni su skupljali informacije za presudne operacije Hrvatske vojske. Pitao sam ga, koliko je njegovih osoba znao Josip Perković, rekao je rezolutno; “niti jednu, iako je nudio Perković i pozicije i pomoć, jednostavno mu nikada nisam vjerovao. Niti danas Perković ne zna imena mojih pomagača i ustroj moga centra.”. Pokazao je i dokument od tajne službe, sa potpisom Josipa Perkovića, koji sam već viđao o suradnji srpskih i hrvatskih obavještajaca. I to je razlog što se njegov rad nikada nije vezao uz rad Josipa Perkovića. Danas sam sjedio u društvu čovjeka, koji je jedini preveslao Josipa Perkovića i postao živuća legenda Domovinskog rata. Nama je ekskluzivno na tren pokazao kartu sa svojim obavještajnim centrima za vrijeme Domovinskog rata, koju smo uslikali i priložili ovom razgovoru.


Još jedna me priča dojmila, a koja je odrađena opet bez famoznog Perkovića. Srećko Cvitanović je na svoj autoritet izvukao tri pilota Hrvata iz srpske baze u Nišu za vrijeme domovinskog rata, na način, da je jednostavno nazvao zapovjednika baze, predstvio se  i uspio. Previše je zadužio Pirot, da ne bi uspio u svom naumu. Tajno su dovedeni na lokaciju, koju je on odredio. Srećko Cvitanović je doveo pilote neozljeđene u Hrvatsku.

Na kraju je rekao; neprijatelj poštuje one koji hrabrošću i znanjem vode protivničku stranu. Danas sam se uvjerio da su neki heroji živi. Trebaju nam u svjedočenju istine.

Autor:Igor Drenjančević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.