Foto: Screenshot/YouTube

Peović ispričala što je časna nudila njezinom sinu da ode na vjeronauk: ‘Nije joj upalilo’

Autor: I.G.

U Saboru su u četvrtak zastupnici raspravljali o ukidanju Vatikanskih ugovora. Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) izvijestila je još prošlog tjedna da su prikupili dovoljan broj potpisa za saborsku raspravu o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, poznatim i kao Vatikanskim ugovorima.

Smatra da je došlo vrijeme da se ugovori između Svete Stolice i Hrvatske revidiraju, što su radile i neke druge države.

‘Vatikanski ugovori će biti raskinuti’

Među najglasnijim zastupnicima još jednom je bila i Katarina Peović iz radničke fronte. Rasprava o Vatikanskim ugovorima se uskoro pretvorila u tradicionalno polemiziranje o brojnim temama koje se tiču politike i vjere, poput vjeronauka u školama.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

“Smatramo da je ovo izuzetno važna rasprava u kojoj treba sumirati ono najbitnije. Vatikanski ugovori će biti raskinuti, samo je pitanje kada će se to dogoditi. Sigurna sam da će se ova progresivna Vlada uhvatiti u koštac s ovim problemom iz nekoliko razloga. jedan od njih je novac koji izlazi iz našeg proračuna, drugi je klerikalizacija društva, a treći netransparentnost i nedemokratičnost”, rekla je Peović.

‘Nametanje vjeronauka’

Jedan od argumenata za raskid ugovora bio je pad broja katolika na popisu stanovništva

“Moram reći da je bitno primijetiti da je na posljednjem popisu stanovništva broj katolika bitno i znatno manji. U tom smislu, vjeronauk u školama očito radi nekakvu štetu. Meni je bilo zanimljivo je to da Vlada u svojem odgovoru tu štetu indirektno i priznaje. Na vašu dijagnozu da je vjeronauk u školama loš, a loš je i za djecu koja su ateisti”, rekla je Peović.

Dvije zastupnice zgrožene idejom ljevice u vezi katoličke Crkve: ‘Ovaj prijedlog je odraz mržnje’
“Vaš je argument da postoje tri kategorije kod popisa stanovništva, pa da je pogrešan podatak da je došlo do znatnog pada broja katolika u državi, ali i da je točno ono što ste vi rekli, da za 400 godina neće biti katolika u Hrvatskoj. Ono što se zbiva nametanjem vjeronauka u školama, izdvajanjem djece koji ne idu na vjeronauk, je da gubite brojeve. Katolika će biti sve manje, kao i onih koji će htjeti ići na vjeronauk. Kada nešto namećeš, dogodi se kontra efekt. Nije istina da se upisuje vjeronauk zato da dobijete peticu pa se povisuje prosjek. Na vjeronauku se uistinu moli. Inače, časna je mojem djetetu ponudila deset kuna ako ode na vjeronauk, nije upalilo”, rekla je Katarina Peović.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.