Penavin ulazak u HKS pitanje je sata, Domovinski pokret postaje jači za vukovarskog gradonačelnika

Autor: Dnevno

“Penava mora razriješiti formalno-pravni status u stranci u kojoj se nalazi. Dok se to ne dogodi, ne bih ništa komentirao”, rekao je u ponedjeljak Miroslav Škoro na presici prilikom objave potpisa o zajedničkom izlasku na izbore Domovinskog pokreta i Suverenista. Posljednjih dana vukovarski gradonačelnik Ivan Penava tema je medijskih napisa zbog navodnih pregovora sa Domovinskim pokretom, no kako saznajemo iz pouzdanih izvora Penava je zapravo dogovorio ulazak u Hrvatsku konzervativnu stranku (HKS). O tome smo razgovarali s predsjednikom Konzervativaca Marijanom Pavličekom.

“Istina je da smo mi svjetonazorski vrlo bliski. Ja sam od jučer u Zagrebu zbog potpisivanja sporazuma između Suverenista i Domovinskog pokreta i ne mogu vam potvrditi dogovor s Penavom”, tajnovito nam je rekao Pavliček.

Za Penavino nezadovoljstvo znaju mnogi

Ivan Penava u desnim krugovima i šire već duže vremena slovi kao ozbiljna figura u desnim krugovima te kao jedan od najkritičnijih HDZ-ovaca koji se ne libi pokazati neslaganje s vrhuškom stranke Andreja Plenkovića.

Sve zapravo počinje u 2018. godini i prosvjedom organiziranim na inicijativu Ivana Penave. Tisuće građana okupilo se tada na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru kako bi upozorili na prešućivanje srpskih ratnih zločina. Na prosvjedu su se okupili građani iz cijele Hrvatske, ali i brojni Hrvati iz inozemstva koji su došli dati podršku Penavi koji istu tu podršku pak nije dobio od Plenkovića i njegove Vlade.

“Neke su vrijednosti iznad stranačke stege. Osobno ne želim, niti hoću graditi niti biti sukrivac za tako bolesno društvo, a svojom šutnjom, šutnjom gradonačelnika Vukovara, staviti svoj potpis za takvu prljavu i zloćudnu rabotu. Dosta mi je osjećaja gorčine, nepravde i izdaje i nedostojnosti prema tim ljudima svaki put kad im dođem na grob zapaliti svijeću i stoga je vrijeme da kažem dosta i dignem glas protiv društva koje ne štiti najslabije, koje ne poštuje i zaboravlja svoje heroje”, tada je govorio Penava, da bi godinu dana nakon prosvjeda ponovno poslao poruku: “Drugi prosvjed ne bi imao smisla. Osobno ću kroz HDZ pokušati doći do rezultata, ako to ne bude moguće, zahvalit ću se na suradnji”.

Za Penavino nezadovoljstvo odlukama vrhuške HDZ-a znaju vrlo dobro i unutar stranke, no on je ipak na predsjedničkim izborima stao uz HDZ-ovu Kolindu Grabar – Kitarović čime je razočarao mnoge iz desnog tabora koji se okupio oko Miroslava Škore.

“Smatram da je argumentirano i dosljedno vodila Hrvatsku kao i da je sve ono što je radila veliki iskorak naprijed u odnosu na njezina dva prethodnika. Svakako da je u svemu što je radila bilo i pogrešaka, ali pogrešaka ima kod svih onih koji rade. Ona radi puno i puno je toga napravila za boljitak Hrvatske. Smatram da nam treba predsjednica njezine orijentacije i profila”.




Sada su se pojavile naznake da Penava pregovara s Domovinskim pokretom, a naizglednije je da će svoj politički put graditi preko HKS-a, koji je od jučer postao članom saveza Suverenista i Domovinskog pokreta Miroslava Škore. Kako je rekao Ivan Penava ‘više ćemo saznati uskoro’.

PLENKOVIĆEVE DISKRETNE ČISTKE PO HDZ-u: Dva konzervativna kapitalca šaptom su pala




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.