fbpx
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

PENAVA I DOMOVINSKI POKRET U AKCIJI! Skupljat će potpise u Saboru: ‘Ovo je jedini način da ‘prisilimo’ Jandrokovića!’

Autor: Daniel Radman

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava najavio je da će njegova stranka u Saboru skupljati potpise kako bi se prije zimske stanke raspravljalo o ustavnosti covid potvrda i primjenjivala ustavna odredba da se o ograničenju prava i sloboda odlučuje dvotrećinskom većinom u Saboru.

Za to će mu trebati potpis 51 zastupnika. “To je prema Poslovniku jedini način da požurimo raspravu o covid potvrdama i prisiljavamo predsjednika Sabora da u tijeku sjednice uvrsti točku na kojoj baziramo tu cijelu temu i akciju”, rekao je Penava.

Penava je pojasnio da se radi o donošenju odluke Hrvatskog sabora o primjeni točke 17. Ustava RH, za koju je potrebna dvotrećinska odluka svih saborskih zastupnika kako bi mogli donositi odluke temeljem tog članka Ustava RH, a tiče se mogućnosti ograničavanja prava i i sloboda u Republici Hrvatskoj. ”Mi ovdje govorimo o uskraćivanju prava i sloboda naših građana, da se to temeljem Ustava može po dvije linije riješiti, temeljem točke 16. i 17. Ustava. Međutim, po točki 16. Ustava koju koristimo i koju imamo na snazi, jedno legalno tijelo, što je Stožer civilne zaštite, koristi neustavne metode i donosi neustavne odluke. Zašto je tome tako? Zato što u članku 16. kaže, citirat ću, ‘svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju”, istaknuo je Penava.

Da smo tiskovnu napravili u trgovačkom centru, ne bi vam trebala potvrda

Dodao je da to dosta komplicirano zvuči kad se sluša na prvu, međutim, kada se razgoliti što kaže ta uredba članka 16. Ustava, Penava smatra da se teza može postaviti ovako: ”Je li razmjerna potreba za ograničenjem naših prava i sloboda? Ogleda li se ona u činjenici da vam je danas, da bi ušli u Sabor, trebala potvrda, bilo testiranje, bilo cijepljenje? A da smo ovu tiskovnu napravili u bilo kojoj kavani u gradu, da smo je napravili u bilo kojem trgovačkom centru, ne bi vam trebalo ništa!”.

”Koliko je to onda zaista razmjerna potreba, da idete nekome uskratiti pravo i slobodu da zaradi za plaću, za život, i tražite od njega potvrde, a kad se s istim čovjekom idete naći i provesti, nije bitno koliko sati, taman sjedili u nekom restoranu 16 sati, za to ne trebate potvrdu? To je ta zamka gdje je Sabor osigurao Stožeru da može primjenjivati prava koja ne bi smio, gdje su sve odluke, po meni i sukladno stavu Domovinskog pokreta, duboko neustavne”, smatra Penava.

”Hrvatski sabor je jedino mjesto koje bi trebalo donositi odluke ovakve težine i ovakve vrste”

Penava je istaknuo kako Domovinski pokret podržava i podržat će inicijativu kolega iz Mosta te misli da je ova inicijativa na istom tom tragu kao i njihova, jedino što osigurava to da do 15.prosicnca., kada je zadnji dan zasjedanja 9. sjednice Sabora, predsjednik Sabora će, ukoliko prikupe 51 potpis, biti prisiljen uvrstiti tu točku u dnevni red.

”A nakon toga ćemo vidjeti kako će se tko izjasniti po broju klubova i zastupnika i na kraju pokazati i narodu da može vidjeti tko se za što zalaže. U konačnici, ako ni ne bude kako mi želimo, donesena je odluka u Saboru, barem će je ozakoniti, odnosno donijeti Hrvatski sabor, jedino mjesto koje bi trebalo odlučivati o odlukama ovakve težine i ovakve vrste”, upozorio je Penava.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.