Screenshot

PELJEŠKI MOST NA DLANU: Uživo pratite napredak ugovorenih projekata sufinanciranih EU sredstvima

Autor: Dnevno

Ukoliko vas zanima kako napreduju radovi i kakvo je stanje na gradilištu Pelješkog mosta, sada sve možete provjeriti putem web-platforme povezanahrvatska.eu

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je tu stranicu kako bi informiralo javnost o napretku ugovorenih projekata sufinanciranih EU sredstvima, a na najvažnijim od tih gradilišta postavljene su kamere preko kojih se može pratiti svakodnevni napredak i aktualno stanje radova na njima. Usto, svaki dan se objavljuju i nove fotografije.

Ukupno je postavljeno jedanaest kamera na pet gradilišta. Gradnju Pelješkog mosta pokrivaju dvije kamere, jedna s kopna, druga s poluotoka, a isto toliko ih je postavljeno na pristupnim cestama. Na gradilištu pruge od Dugog Sela do Križevaca postavljene su tri kamere, a na rekonstrukciji željezničkog kolodvora Brajdica dvije.

Trajektna luka Tkon i zapadni dio luke Cres snima po jedna kamera.

U Ministarstvu navode da u idućem razdoblju planiraju kamere postaviti i na gradilište državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka te na dionice pruge Križevci – državna granica, Vinkovci – Vukovar i Hrvatski Leskovac – Karlovac.

Na web-stranici navedeni su i svi podaci o projektima – vrijednost, početak i planirani kraj realizacije, iznos bespovratnih sredstava…

Osim slikovnog informiranja, navedene su i novosti s gradilišta pa tako za Pelješki most piše da je počela montaža kolničke konstrukcije, a da je na pruzi Dugo Selo – Križevci završen najveći dio radova.




Web-platforma tek je nedavno pokrenuta pa u Ministarstvu kažu da će se informacije o statusu radova periodično nadopunjavati.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ima dosad ukupno 101 ugovoren projekt koji se financira iz fondova Europske unije, koji su vrijedni gotovo 15 milijardi kuna.

Do sada je iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija“ (OPKK) ugovoreno ukupno 60 projekata s ukupnim iznosom bespovratnih EU sredstava od 11,4 milijarde kuna. Kroz Instrument za povezivanje Europe (CEF) ugovoreno je 40 projekata s ukupnim iznosom EU bespovratnih sredstava od 3,2 milijarde kuna.




– Ideja je bila da budemo transparentni što je moguće više i da projekte na inovativniji način približimo javnosti – poručuju iz Ministarstva.

Na web-stranicu slikovni i videosadržaj s gradilišta stiže s pokretnih kamera stacionarnog autonomnog sustava nadzora, koje imaju mogućnost nadzora širokog područja gradilišta, putem okretno nagibnog kretanja i zoom funkcionalnosti kamere. A kako bi se osigurali što atraktivniji kadrovi, navode u Ministarstvu, implementiran je potpuno autonoman sustav nadzora, koji ne zahtijeva nikakvu žičnu infrastrukturu za komunikaciju i napajanje, nego koristi solarnu energiju za napajanje te bežičnu telekomunikacijsku infrastrukturu (3G/4G mobilnu mrežu) za prijenos podataka na centralni aplikativni servis.

Na posebno atraktivnim lokacijama poput Pelješkog mosta i luke Tkon instalirana je i meteorološka stanica, putem koje se osiguravaju podaci o vremenskim uvjetima – temperatura, vlažnost i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, oborine.

U Ministarstvu navode da je ugovor za ovaj projekt vrijedan 8,1 milijuna kuna i da je financiran sredstvima EU u okviru tehničke pomoći OPKK 2014.-2020 te CEF-a.

NISU SAMO KINEZI! Hrvati ipak u projektu Pelješki most, evo što će raditi

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.