‘Pavić je obećao ulaganja i širenje, a sada Slobodnu Dalmaciju pretvara u mali lokalni list’

Autor: Damir Kramarić

EPH je od države besplatno dobio licencu za medijsko sveučilište u Koprivnici, a kasnije ga je skupo prodao. Dodamo li tome i informaciju da je ministar unutarnjih poslova Pavićev podstanar, svakom je jasno da je to čista korupcija – primjećuje Antun Filić, predsjednik Sindikata novinara.

Slobodna Dalmacija, koju je pod sumnjivim okolnostima sredinom prošlog desetljeća preuzeo Pavićev EPH, uskoro zatvara svoje najveće dopisništvo u Zagrebu te tako postaje tek lokalni dnevnik. Prije zagrebačkog, već su, naime, ugašena dopisništva u Šibeniku i Dubrovniku, a sada je na red došlo i dopisništvo u metropoli. Dobar dio zaposlenika najvećeg dopisništva Slobodne dobit će otkaz, a neki novinari bi, navodno, trebali preći u Jutarnji list.

Kavain: EPH je samo prodavao imovinu i izvlačio novac

– Kada je došao u Slobodnu Nino Pavić kazao je da će splitski dnevnik postati nacionalna novina, obećao je ulaganja, dizanje kvalitete, no dogodilo se upravo suprotno: zatvaramo dopisništva i nakon mnogo godina postajemo tek lokalno glasilo. Od kad nas je EPH preuzeo Slobodna Dalmacija samo je rasprodavala imovinu, a iz tvrtke je izvlačen novac. Uprava je nedavno donijela i novi pravilnik o radu kojim se režu prava iz kolektivnog ugovora, što znači da nam smanjuju godišnje odmore i ne priznaju minuli rad… Dakako da nismo zadovoljni politikom našeg novog vlasnika – napominje Mario Kavain, sindikalni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Slobodnoj Dalmaciji, te dodaje da će članovi sindikata Slobodne uskoro na Skupštini odlučiti o svojim slijedećim potezima.

– Sve su opcije otvorene, što znači da je moguć i štrajk – zaključuje Kavain.

Škaričić: HND je već pustio neko okrutno priopćenje, kako samo oni znaju

– Izvršna direktorica kazala je da će se do konca godine ugasiti zagrebačko dopisništvo. Ono što tu vijest razlikuje od ostalih vijesti, po mom sudu, je što je time SD i službeno pretvorena u regionalnu novinu. HND je već pustio nekakvo okrutno priopćenje, kako samo oni znaju. Vjerujem da je Uprava Slobodne Dalmacije premrla od straha – sarkastično ističe Nataša Škaričić, novinarka Slobodne Dalmacije koja nakon dobivenog sudskog spora odnedavno ponovno radi u zagrebačkom dopisništvu splitskog dnevnika. Uskoro će, međutim, opet dobiti otkaz.

Senjanović: Brzo se vidjelo da Pavića zanima samo profit




– Kada je Pavić došao u Slobodnu, rekao je da ulazi sa strahopoštovanjem i da će poštovati taj splitski brend, no ubrzo nakon toga vidjelo se da njega zanima jedino profit, samo nekretnine, a nipošto novina i novinari. Ubrzo smo ga doživljavali kao okupatora, a ljude koje je on postavio i koji su u Slobodnu došli kao da su pali iz aviona, smatrali smo goničima robova. Najapsurdnije od svega bilo je to što su nas kažnjavali jer mislimo svojom glavom. Kada je pedesetak novinara protestiralo protiv preseljenja u Dugopolje, tadašnji glavni urednik Zoran Krželj u vlastitoj novini je napisao članak u kojem je napao novinare jer su iskazali svoje mišljenje. Ljudi koji bi trebali pisati o svim nepravilnostima u društvu, nisu, nakon dolaska Pavića, dakle smjeli ni pisnuti o bilo čemu što se događa u njihovom okruženju. Pravi karakter Pavića i njegovih poslušnika najbolje je do izražaja došao u ‘slučaju Sanader’. Nakon što su mu godinama, da oprostite, lizali guzicu, kasnije, kada više nema moć, oni se iživljavaju na njemu – rekao nam je pak kolumnist Ćiće Senjanović, koji je ubrzo nakon dolaska Pavića napustio novinu u kojoj je dotad radio, te koji danas svoje kolumne iz Splita piše za riječki Novi list.

>>>

Hrvatski laburisti protiv ‘EPH-ovog medijskog sveučilišta’ u Koprivnici




Filić: Samo slijepci ne vide korupciju

– Sve u Pavićevu carstvu je na staklenim nogama, pa tako i Slobodna Dalmacija. Pavić nikada nije objasnio kako je i s kojim novcem pokrenuo Jutarnji list, a nejasno je i kako je uspio kupiti Slobodnu Dalmaciju. Koprivnički slučaj još je skandalozniji. EPH je od države besplatno dobio licencu za medijsko sveučilište, a kasnije ga je skupo prodao. Kada tome pridodamo i informaciju da je ministar unutarnjih poslova Pavićev podstanar, onda možemo zaključiti da samo slijepci ne vide da je to čista korupcija. Nino Pavić, u svakom slučaju, nije usrećio zaposlenike Slobodne, nakon što je postao njihov gazda – ističe Antun Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, te dodaje da će sindikalna podružnica Slobodne odlučiti o daljnjim akcijama, dok će središnjica u Zagrebu uskoro o stanju u Slobodnoj Dalmaciji organizirati okrugli stol.

Na pitanja: ‘Zbog čega se zatvara dopisništvo Slobodne Dalmacije u Zagrebu’, ‘Što će biti sa zaposlenicima, te ‘Kako objašnjavaju veliki korak unazad, odnosno činjenicu da Slobodna Dalmacija pod EPH nakon mnogo godina postaje tek lokalni dnevnik, iz EPH nam do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili.

Stigne li odgovor, naknadno ćemo ga objaviti.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.