fbpx

‘Paul Vandoren i kandidati HDZ-a, SDP-a i HNS-a za EU parlament krše zakon’

Autor: O.G.

Gospodin Paul Vandoren u svojstvu šefa delegacije EU u Hrvatskoj, kao jedan od govornika na skupu pod nazivom 'Uloga EP-a i važnost izbora', kojeg organizira udruga Cenzura Plus, a financiran je EU sredstvima iz IPA INFO 2010 programa, neposredno krši spomenuti zakon jer kao stranac u Hrvatskoj te kao predstavnik strane pravne osobe ne bi smio ni izravno, ni posredno, financirati izborne aktivnosti u Hrvatskoj niti utjecati na tijek izbora. Tvrde to u svom priopćenju stranke Jedino Hrvatska i Akcija za bolju Hrvatsku i kažu da je i DIP potvrdio njihove navode.

Stranke Jedino Hrvatska i Akcija za Bolju Hrvatsku koje se zajedno natječu na listi za Europski parlament poslale su danas priopćenje u kojem upozoravaju da šef delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren te kandidati HDZ-a, SDP-a i HNS-a za EU parlament krše izborni zakon budući da su sudjelovali na skupu pod nazivom 'Uloga EP-a i važnost izbora' , koji je financiran EU sredstvima iz IPA INFO 2010 programa. Zbog toga su Jedino Hrvatska i Akcija za bolju Hrvatsku uložili prigovor Državnom izbornom povjerenstvu, a njihovo priopćenje kao i odgovor DIP-a prenosimo u cijelosti.

Potvrda iz DIP-a – kandidati HDZ-a, SDP-a i HNS-a za EU parlament krše hrvatski izborni zakon

Sukladno najavi održavanja javnog skupa pod nazivom 'Uloga EP-a i važnost izbora' , kojeg organizira udruga Cenzura Plus, a financiran je EU sredstvima iz IPA INFO 2010 programa, uložili smo prigovor Državnom izbornom povjerenstvu na moguće kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.


Naime, spomenuti m zakonom zabranjuje se financiranje političke aktivnosti i izborne promidžbe od strane: – stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba; vjerskih zajednica, humanitarnih te drugih neprofitnih udruga i organizacija.

Gospodin Paul Vandoren u svojstvu šefa delegacije EU u Hrvatskoj, kao jedan od govornika na skupu, neposredno krši spomenuti zakon jer kao stranac u Hrvatskoj te kao predstavnik strane pravne osobe ne bi smio ni izravno, ni posredno, financirati izborne aktivnosti u Hrvatskoj niti utjecati na tijek izbora.

Nadalje, iz same najave organizatora vidljiv je izvor financiranja istog, odnosno vidljivo je da je u suprotnosti sa spomenutim zakonom. Sudeći prema najavama ostalih govornika, skup je osmišljen kao promidžbena platforma za stavove pojedinih kandidata i stranaka što potvrđuje sudjelovanje gospodina Andreja Plenkovića, kandidata HDZ-a te gospodina Daniela Mondekar kandidata SDP-a i gospodina Hrvoja Marušića, kandidata HNS-a.

Nakon uloženog prigovora iz DIP-a ubrzo stiže očitovanje kojim se naš prigovor potvrđuje kao ispravan te bi se u slučaju održavanja najavljenog skupa doista radilo o promidžbi pojedinih kandidata i kandidacijskih listi, a što je u suprotnosti sa Zakonom.

Obzirom da je najavljeni skup održan u skladu s najavom, čime je Zakon prekršen, postavljamo pitanje regularnosti cjelokupne predizborne promidžbe kandidacijskih lista HDZ-a, SDP-a i HNS-a. Osim što su pojedini kandidati favorizirani u odnosu na druge kandidate, čime se krši članak 22. Zakona o izborima zastupnika Republike Hrvatske u Europski parlament, njihova promidžba jednim dijelom financirana je protuzakonito.


Marjan Bošnjak
Glavni tajnik stranke Jedino Hrvatska

Kandidat na listi Akcije za Bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatske

Željko Cvrtila
Predsjednik stranke Akcija za Bolju Hrvatsku

Kandidat na listi Akcije za Bolju Hrvatsku i Jedino Hrvatske

{aridoc engine="google" width="600" height="820"} http://www.dnevno.hr/dokumenti/ocitovanjedip.pdf{/aridoc}

Autor:O.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.