Foto: Danijel Soldo / CROPIX

PAPRENE KAZNE: U vlastitoj šumi posjekao stablo za ogrijev, zaustavila ga policija pa je završio na sudu

Autor: Dnevno

Siniša (62) proglašen je krivim i mora platiti kaznu jer je u svojoj šumi u blizini Koprivnice posjekao drvo i prevezao ga do kuće neobilježeno i bez popratnice, piše Danica.hr. Zbog prekršaja iz Zakona o šumama zbog toga mora platiti 600 kuna kazne i 110 kuna sudskih troškova.

U sličnu je situaciju upala i učiteljica Đurđica o čemu je Danica izvijestila prije dva mjeseca. Majku dvoje djece sud je kaznio s 900 kuna i 100 kuna sudskih troškova jer je zbog lošeg materijalnog stanja iz zapuštenog vinograda koji je naslijedila od bake posjekla svoja vlastita bagremova stabla kako bi se obitelj imala čime grijati.

Baš kao i Siniša, prevezla ih je bez teretnog lista i šumarskog žiga pa je oštro kažnjena. “Nisam znala da je potrebna popratnica za ogrjev koji nije iz šume i da on mora biti počekićan, pogotovo jer se radi o zapuštenom vinogradu, a ne šumi”, branila se učiteljica, ali to joj nije pomoglo.

Siniša je pak potkraj siječnja 2017. u šumskom predjelu Miletine kod Đelekovca u Podravini posjekao drvo u svojoj šumi i prevezao ga “neobilježeno i bez popratnice”. Na njegovu nesreću, zaustavila ga je policija pa je završio na sudu.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podnijelo je protiv njega optužni prijedlog, a sud ga je ovih dana proglasio krivim. Izrečena mu je, kako stoji u presudi, “ublažena novčana kazna”.

Inače, novčanom kaznom do 7000 kuna kaznit će se za prekršaj osoba koja “drvo ili grane posječene u šumi ili izvan šume prevozi, otprema ili pohrani te prodaje, odnosno kupuje neobilježeno ili bez popratnice”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.