fbpx

Papandreu: Nova era počinje za Grčku

Autor: hina

Odmah ću upravnom odboru MMF-a preporučiti da Grčkoj isplati sljedeću ratu zajma - istaknula je Christine Lagarde u priopćenju, dodavši da provedba 'prihvaćenih gospodarskih reforma ostaje za Atenu najvažnija zadaća'

Nova era počinje za Grčku, rekao je u četvrtak grčki premijer Georgij Papandreou nakon europskog summita u Bruxellesu na kojemu su banke, nakon mučnih pregovora, odlučile da će znatno smanjiti njezino zaduženje.

– Novo razdoblje, nova era počinje za Grčku. Bit će to za nas novi početak. No i dalje moramo raditi – istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet pozdravio je u četvrtak ‘iznimno važne odluke’ čelnika eurozone.


– Donijeli smo iznimno važne odluke na nekolikim poljima (…) Sve to sada zahtijeva puno rada, puno ubrzanog rada – kazao je Trichet koji se sprema da početkom studenog napusti tu monetarnu ustanovu u Frankfurtu.

Glavna direktorica Svjetskog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde pohvalila je iz Washingtona ‘velik napredak’ ostvaren na europskom summitu, čestitavši čelnicima eurozone na donošenju ‘programa koji će moći odgovoriti na krizu u regiji’.

– Odmah ću upravnom odboru MMF-a preporučiti da Grčkoj isplati sljedeću ratu zajma – istaknula je u priopćenju, dodavši da provedba ‘prihvaćenih gospodarskih reforma ostaje za Atenu najvažnija zadaća’.

Najteži dio

Lagarde je istaknula da je dogovor banaka i EU-a kojim se privatni sektor odriče polovice grčkih potraživanja koje posjeduje ‘od presudne važnosti za povećanje održivosti duga’.
Banke su pristale na dobrovoljni otpis 50 posto potraživanja na grčke obveznice, što je bio najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone koji je počeo u srijedu navečer, a završio oko četiri sata u četvrtak ujutro.

Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europsko vijeća Herman Van Rompuy nakon završetka summita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize.

– Postigli smo cjeloviti dogovor – izjavio je Van Rompuy.
Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.