fbpx

Papa Franjo imenovao rektora HKS-a dr. Željka Tanjića članom Međunarodne teološke komisije

Autor: Hina/T. Pšenko

Zadaća Komisije jest pomagati Svetoj Stolici te prvenstveno Kongregaciji za nauk vjere u ispitivanju doktrinalnih pitanja od najveće važnosti.

Papa Franjo imenovao je rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) prof. dr. Željka Tanjića članom Međunarodne teološke komisije u razdoblju od 2014. do 2019. godine, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Vatikana.„Zahvalan sam Svetom Ocu na iskazanom povjerenju i imenovanju. Radujem se zajedničkom radu i suradnji s ostalim članovima Komisije na čelu s prefektom Kongregacije za nauk vjere kardinalom Gerhadom Ludwigom Müllerom”, izjavio je rektor Tanjić, priopćeno je s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Naglasio je kako mu je drago da može nastaviti niz hrvatskih teologa, koji su do sada djelovali kao članovi Komisije – prof. dr. Tomislav Šagi-Bunić, prof. dr. Ivan Fuček, prof. dr. Ivan Golub i prof. dr. Tomislav Ivančić, a kojom je dvanaest godina predsjedavao kardinal Franjo Šeper”.

Međunarodnu teološku komisiju pri Kongregaciji za nauk vjere ustanovio je papa Pavao VI., 11. travnja 1969. Odobrio je Statut ad experimentum te imenovao njezine članove. Zadaća Komisije jest pomagati Svetoj Stolici te prvenstveno Kongregaciji za nauk vjere u ispitivanju doktrinalnih pitanja od najveće važnosti.


Komisiju čine teolozi različitih škola i narodnosti, istaknuti radi svojega znanja i vjernosti nauku Crkve. Članovi, čiji broj nije veći od 30, imenovani su od Svetog Oca ad quinquennium, nakon što su predloženi od kardinala prefekta Kongregacije te nakon savjetovanja s Biskupskom konferencijom.

Predsjednik Komisije je kardinal prefekt Kongregacije za nauk vjere, trenutačno kardinal Gerhard Ludwig Müller.

Autor:Hina/T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.