Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PANIKA PO MINISTARSTVIMA! Što se događa? Kreće mjera koja će mnoge ugroziti

Autor: Iva Međugorac

Nova antikorupcijska strategija, ideja je to koju po naputku europskih šefova namjerava provesti ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, mladi političar i čovjek koji uživa veliko povjerenje premijera Plenkovića.

U ovom nedavno oformljenom ministarstvu antikorupcijska strategija, jedna je od najvrućih tema, jer je to projekt za kojega pod pritiskom Europe interes pokazuje i predsjednik Vlade. Kako se može čuti iz Maleničina ministarstva, kroz tu novu strategiju oni zapravo kreću u realizaciju predizbornih programa pa će tako jedan od prvih koraka biti izmjena Zakona o Vladi kojim bi se definirala odredba temeljem koje ministri ostvaruju pravo na imunitet od kaznenog progona za djela za koja je zapriječna kazna do pet godina zatvora.

Naime, prema aktualnim zakonskim odredbama ministre se u takvim situacijama bez odobrenja Vlade, no prema novoj strategiji ukidanje imuniteta uslijedilo bi za korupcijska kaznena djela za koja se postupak vodi po službeno dužnosti, odnosno za kaznena djela za koja je nadležan Uskok.

Ideja je pravno zaštititi i takozvane zviždače, no za taj dio strategije program još nije u cijelosti osmišljen, ali se zato intenzivno radi na reviziji Zakona o kaznenom postupku koji je od 2008.godine doživio niz izmjena. Međutim, u Ministarstvu još ne znaju na koji će način pristupiti reviziji ovoga Zakona, no priznaju kako se razmatra formiranje radne skupine koja će se uz ostalo baviti rokovima kaznenih postupaka. Posebna, a ujedno i najvažnija stavka strategije je borba protiv korupcije, koju će usmjeriti na lokalnu razinu. Transparentnije poslovanje načelnika, gradonačelnika i župana nastojati će se postići kroz to što će svi njihovi poslovi i financiske aktivnosti biti javno dostupni svim građanima.

Sve u svemu, zbog nove antikorupcijske strategije, u mnogim resorima, i među brojnim lokalcima može se osjetiti nelagoda.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.