ilustracija/twitter

Panika će uskoro zavladati Hrvatskom: Ovime će svaka lažna diploma biti otkrivena!

Autor: Dnevno

Ministrica Blanka Divjak je naredila školama da provjere vjerodostojnost dokumenata o kvalifikacijama svojih zaposlenika i ostala u šoku kad su stigli rezultati.

Među lažnim profesorima bilo je i onih koji su 30 godina radili u školama, neki od njih su i nagrade primali za pedagoški rad. Pritom, valja napomenuti da još uvijek Ministarstvu znanosti i obrazovanja nisu dobili podatke o valjanosti isprava za još sve zaposlenike obrazovnih ustanova.

Vjerojatno su i ove poražavajuće činjenice da nam djecu uče i neki ljudi s lažnim diplomama doprinijeli tome da Ministarstvo u javnu raspravu uputi prijedlog Pravilnika o evidencijama i zbirkama podataka u visokom obrazovanju.

Znači li to da smo na putu da dobijemo javnu evidenciju svih diplomiranih, nešto poput registra hrvatskih branitelja u koji je u jednom periodu mogao pomoću dva klika mišem ući svaki korisnik interneta? Hoćemo li ubuduće moći vidjeti tko je sve, kada i na koju temu diplomirao na, primjerice, Prometnom fakultetu u Zagrebu?

Tko će i pod kojim uvjetima imati pristup tim podacima, upitali su iz Slobodne Dalmacije Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a zanimalo ih je i kada će pravilnik stupiti na snagu.

Savjetovanje je, kažu, otvoreno do 1. ožujka, a intencija im je da se pravilnik koji bi uredio ovu sivu zonu donese već u prvoj polovici ove godine.

Navedeni pravilnik, tumače za Slobodnu u resornom ministarstvu, temelji se na Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, te propisuje koje će sve evidencije Ministarstvo voditi i koje im podatke visoka učilišta trebaju dostaviti za potrebe vođenja propisanih evidencija pa tako i evidenciju diplomiranih studenata, ali i osoba s pojedinim kvalifikacijama stečenima na visokim učilištima.

Na upit hoće li registar diplomiranih biti javno dostupan, odgovaraju kako u ovom trenutku ipak nije predviđeno da evidencija diplomiranih studenata bude javna. Ministarstvo će, nastavljaju, osigurati mehanizme da se pristup informacijama omogući onima kojima je ta informacija potrebna, a sukladno propisima o zaštiti osobnih podataka, tajnosti podataka, informacijske sigurnosti, propisima o pravu na pristup informacijama te sukladno propisima koji reguliraju državnu informacijsku infrastrukturu.

Prevedeno, registar će postojati, ali trebalo bi imati valjan razlog za dobiti podatke pohranjene u njemu. Zanimlijvo je i to da će se s objavom registra diplomiranih otići duboko u povijest, piše SlobodnaDalmacija.

– Predviđeno je da su visoka učilišta kao stvaratelji javnih isprava i vršitelji obrade podataka iz evidencija dužna u prihvatljivom roku u digitalni oblik pretvoriti podatke o prethodno stečenim diplomama i javnim ispravama u visokom obrazovanju. Oni bi Ministarstvu morali dostaviti digitalizirane podatke za sve diplome i javne isprave u svrhu evidencije diploma i javnih isprava  koje su od javnog interesa, odnosno za kohorte diplomiranih koji su još uvijek radno aktivni, a to se odnosi na period od posljednjih 40 godina – doznaje Slobodna od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Sedam važnih točaka

Evo koji bi se podaci o stečenim kvalifikacijama diplomiranih u zadnjih 40 godina trebali naći u evidenciji diploma i javnih isprava

– identifikacijski podaci o osobi koja je diplomirala/završila program

– naziv kvalifikacije /stečeni akademski ili stručni naziv ili akademski stupanj

– datum stjecanja kvalifikacije/javne isprave o završetku studija

– jedinstveni broj i datum izdane javne isprave o završetku studija

– čelnik visokog učilišta koji je potpisao izdanu javnu ispravu

– broj izdane javne isprave, mjesto i datum izdavanja

– drugi podaci sukladno posebnim propisima o sadržaju diplome i dopunskih isprava o studiju, odnosno javnih isprava.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.