Ivica Galovic/PIXSELL

PANENIĆ NAJAVIO DA OSNIVA RADNU SKUPINU ZA TOPLINSKE RAZDJELNIKE!

Autor: Hina

"Proučio sam tu temu sa svojim pomoćnikom. Osnovat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici korisnika, gdje ćemo razmotriti sve učinke i potom donijeti odluku", rekao je Panenić.

Ministarstvo gospodarstva osnovat će radnu skupinu koje će razmotriti učinke uvođenja razdjelnika topline u stanove i poslovne prostore, najavio je u četvrtak nakon sjednice Vlade ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

“Proučio sam tu temu sa svojim pomoćnikom. Osnovat će se radna skupina u kojoj će biti predstavnici korisnika, gdje ćemo razmotriti sve učinke i potom donijeti odluku”, rekao je Panenić.

Bez odgovora je ostalo novinarsko pitanje hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika.
Nezadovoljstvo računima za grijanje, nakon što je uvedena zakonska obveza uvođenja razdjelnika, javno su izrazili brojni građani, a bili su i temom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je na dnevnom redu bilo godišnje izvješće o radu HERA-e.

Profesor sa zagrebačkog Građevinskog fakulteta Ivica Džeba podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o tržištu toplinskom energijom, koji propisuje obvezu ugradnje razdjelnika i Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju.
Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić u ponedjeljak je, pak, zbog visokih cijena grijanja i problema nakon ugrađenih razdjelnika prozvao bivšu Vladu koja je uvela zakonsku obvezu za ugradnju razdjelnika, HERA-u koja nije ispunila obvezu o edukaciji građana o razdjelnicima te HEP Toplinarstvo koje, po njegovim riječima, nije ništa poduzelo kako bi se ujednačila cijena grijanja za pojedine gradove. Barišić kaže da su građani koji su ugradili razdjelnike dobili potpuno zbunjujuće račune za siječanj – nekima je trošak grijanja ostao isti, nekima beznačajno smanjen, dok su neki dobili astronomske iznose bez ikakva objašnjenja.
Razdjelnici su uređaji za lokalnu raspodjelu isporučene toplinske energije. Registriraju impulse prema količini potrošene energije na svakom radijatoru u stambenom ili poslovnom prostoru. Na temelju broja impulsa, ukupna količina toplinske energije isporučene za cijelu zgradu koja je izmjerena na zajedničkom mjerilu, raspodjeljuje se na pojedine krajnje kupce. Ugrađuju se u zgradama u kojima su svi stambeni ili poslovni prostori spojeni na jedno zajedničko mjerilo toplinske energije i u kojima se troškovi toplinske energije dijele razmjerno površini prostora, a ne prema stvarnoj individualnoj potrošnji.
HEP Toplinarstvo na svojim internetskim stranicama tvrdi da je ugradnjom razdjelnika omogućena pravednija raspodjela i obračun troškova toplinske energije prema potrošnji svakog pojedinog stambenog ili poslovnog prostora.
Prema Zakonu o tržištu toplinske energije, razdjelnici ili mjerila toplinske energije i termostatski radijatorski setovi, odnosno uređaji kojima se može podešavati (regulirati) potrošnja toplinske energije, moraju se ugraditi u sve stambene/poslovne prostore spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije. Rok do kojih su se ti uređaji trebali ugraditi istekao je 31. prosinca 2015. za zgrade koje imaju više od 70 stambenih/poslovnih prostora, a za one koje ih imaju od 2 do 70 taj rok istječe 31. prosinca 2016. godine.
HEP Toplinarstvo navodi da se, prema njegovim iskustvima, nakon ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila u većini slučajeva ukupna potrošnja toplinske energije cijele zgrade, izmjerena na zajedničkom mjerilu u toplinskoj podstanici, smanjuje od 15 do 35 posto u odnosu na razdoblje prije ugradnje razdjelnika.

 Ta tvrtka napominje i da pravu funkcionalnost i svrhu razdjelnika, kao uređaja koji omogućavaju raspodjelu toplinske energije prema stvarnoj potrošnji, krajnji kupci mogu ostvariti samo ako uz razdjelnike ugrade i uređaje za regulaciju odavanja topline. To su termostatski radijatorski setovi (termostatski ventili i termostatske glave), odnosno uređaji kojima se može podešavati i regulirati potrošnja toplinske energije, a pored toga treba balansirati unutarnje instalacije grijanja i zamijeniti postojeće pumpe centralnog grijanja frekventno reguliranom pumpom.

Država ugradnjom razdjelnika kažnjava i osiromašuje građane pod krinkom EU-a

Nezadovoljan problemima nastalim zbog novog načina naplate toplinske energije u Hrvatskoj te potaknut višestrukim molbama hrvatskih građanki i građana, zastupnik Davor Škrlec uputio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji u svezi uređaja (razdjelnika) za individualno mjerenje toplinske energije.
 “Nepravilna primjena Direktive stvorila je kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju, iako građani svjesno primjenjuju mjere štednje što dokazuje kako su sustavi krivo projektirani. Ovakvim odlukama nepravedno se ugrožava socijalni status građanki i građana i ne doprinosi borbi protiv energetskog siromaštva što je jedan od ciljeva primjene energetske učinkovitosti. Za nastali problem sam pismeno obavijestio Povjerenicu Bienkowska za unutarnje tržište i Povjerenicu Jourovu za zaštitu prava potrošača. Očekujem njihovo očitovanje kroz trideset dana, o čemu ću svakako obavijestiti medije i zainteresiranu javnost.” – zaključio je Škrlec.

 Europska komisija nalaže Direktivom 2012/27/EU uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. godine samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. Međutim, Vlada RH donijela je 2014. godine Zakon o tržištu toplinske energije čijom se izmjenom 5. rujna 2015. godine (Narodne novine 95/15) uvode novčane kazne za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama ukoliko ne ugrade navedene obvezatne uređaje u zadanom roku.

 “Temeljem mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU-a. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije kako ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše građane se ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama,”  izjavio je Škrlec.
 Zastupnik Škrlec smatra kako su narušena prava potrošača s obzirom kako za višestambene zgrade nisu učinjeni energetski pregledi te analiza sustava grijanja koji je priključen na centralizirani sustav grijanja. Građanima je uskraćena tehnička i troškovna analiza, a Zakonom su prisiljeni na ugradnju uređaja bez alternativne troškovno učinkovite metode čime se uzrokuje netransparentno obavještavanje građana o ostvarenoj potrošnji i naplati.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.