PAKLENI PLAN JE SKOVAN! Milanović pripremio zamku iz koje se Kolinda neće izvući!

Autor: Iva Međugorac

Hoće li se Zoran Milanović kandidirati za predsjednika države, pitanje je koje u posljednjih nekoliko mjeseci ‘žulja’ kako hrvatsku političku ljevicu, tako i one koji su naklonjeni aktualnoj predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović. Da Milanović, koji na komešanja u političkoj areni, motri iz prikrajka ima šanse ponajprije vjeruju nekadašnji ministri koji su s njime tvorili Kukuriku vladu, a koji vode svoje prazne bitke u SDP-u, šanse Milanoviću daju i anketari, na koje se doduše ne treba previše oslanjati, ali za njegovu taštinu prognoze koje su optimistične, i koje mu idu u prilog dobro dođu.

Dobro upućeni u Milanovićeva kretanja i promišljanja kažu da on još uvijek nije do kraja siguran hoće li sreću ponovno testirati u političkim vodama, ali zapravo potencijalnu kandidaturu ne odbacuje, štoviše ima razrađenu strategiju za svaki slučaj, ako do kandidature dođe. A strategija je očita, naime, nema namjeru javno nastupati i otkrivati svoje eventualne planove, karta na koju je naumio igrati jest šutnja do pravog trenutka.

Inače nerijetko impulzivni bivši premijer, očito je odlučio igrati drugačije no što je javnost to do sada imala prilike svjedočiti pa je sada strpljenje karika za koju se lovi, te izgleda kako mu ne ide loše, jer upravo on prema rezultatima istraživanja javnog mijenja spominje se kao jedini ozbiljan i relevantan protukandidat u srazu s Grabar-Kitarović.

I baš stoga, jasno je da se njemu nigdje ne žuri, jer šutnja mu osigurava dobar rejting, dok se pak predsjednici zaokret politike, te brojne oprečne izjave obijaju o glavu pa joj rejting, po svemu sudeći nezaustavljivo opada. Milanović, tvrde izvori bliski nekadašnjem lideru Partije, ne misli ulaziti u utrku, ukoliko se pokaže da nema šansi za pobjedu, jer bi mu to zauvijek zacementiralo političku karijeru i eventualni povratak.

No, svakako je zanimljivo reći kako bivši premijer u svojem povratničkom planu, računa i na dio braniteljske populacije te i na dio birača iz desnog bazena, za što si je teren otvorio još dok je državom upravljao kao premijer kada se među ostalim tajno sastajao s braniteljima prosvjednicima te otpočeo prijateljstvo s generalom Gotovinom.

Milanović se kažu upućeni u slučaju kandidature misli između ostaloga svetiti HDZ-ovcima, koji su branitelje prisvojili te će im ako do kandidature dođe nastojati vratiti istom mjerom, a to bi se moglo negativno odraziti po Grabar-Kitarović, kojoj desnica nakon zbližavanja s Plenkovićem okreće leđa.

Štoviše, dio desnih birača spreman je, tvrde konzervativci iz HDZ-a u drugom krugu dati potporu Milanoviću, a ne njoj, jer smatraju ga ispravnijim i korektnijim od Plenkovića uz kojeg je predsjednica stala, odričući se javno birača s desne fronte koji su joj osigurali pobjedu na izborima. I HDZ-ovci naklonjeni Karamarkovoj kandidaturi, smatraju kako Milanović nije lošiji izbor od aktualne šefice države koja ih je iznevjerila.




Milanović je, napominju izvori bliski bivšem premijeru odličan govornik i retoričar, i to je također jedna od stavki od koje predsjednica mora strahovati osobito kada su u pitanju debate i televizijska sučeljavanja, na kojima je Grabar-Kitarović briljirala. Strastveni Milanović svoje bi planove objelodaniti trebao nakon europskih izbora, koji će biti presudni i za Plenkovića, jer ako ne ostvari dobre rezultate, to bi ga moglo skupo stajati, osobito ako i na predsjedničkim izborima Grabar-Kitarović ne odnese pobjedu. Sve u svemu, Milanović svoje vrijeme tek čeka, a u ovom vremenu u kojem se predsjednica našla to joj ne ide u prilog.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.