Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Pakleni plan Jakovčića i Mrak Taritaš: Imamo detalje

Autor: Iva Međugorac

Članovi nedavno formirane Amsterdamske koalicije, zasukali su rukave te se više nego ozbiljno priprenmaju za nadolazeće izbore za Europski parlament, uvjereni da će ostvariti zapažen rezultat. Vjetar u leđa daje im kriza koja je zadesila SDP, stranku koja se po svemu sudeći neće tako skoro oporaviti. Kao što je od ranije poznato, intrigantnu koaliciju čine Pametno, Glas i IDS, a prvi obris njihove suradnje, odnosno program te imena onih koji će braniti njihove boje na euroizborima javnosti će biti obznanjeni nakon ljetne stanke, odnosno početkom rujna, nakon čega se kane uhvatiti ozbiljnog posla te krenuti u ozbiljnu kampanju.

Kako se neslužbeno može saznati, a sukladno očekivanjima, listu će predvoditi otac koalicije Ivan Jakovčić, koji iskustva u Europskom parlamentu ima, a da mu ne manjka političkog znanja i spretnosti potvrđuje njegov višegodišnji položaj na čelu IDS-a. Osim njega, na listi bi se trebala naći i Anka Mrak Taritaš, šefica Glasa, no ona bi trebala biti pri dnu liste, budući da se kreatori nadaju njenim preferencijalnim glasovima. U Europski parlament ugurati bi se mogla i Vesna Pusić, ali i Marijana Puljak iz stranke Pametno, dok je u igri još i Jozo Radoš. Ekipa je ovo koja se nada da će osvojiti minimalno jedan mandat koji bi trebao biti temelj za nastavak suradnje, ali i temelj za pronalazak kandidata za predsjedničke izbore. Kako se ranije u medijima pisalo začetnik Amsterdamske koalicije te ideje i organizacije sastanaka je Jakovčić, zanimljivo, prvi sastanak odvio se u Nizozemskoj jer su istog dana Glas i Pametno na kongresu europskih liberala u Amsterdamu primljeni u Savez liberala i  demokrata za Europu. Stav je ovih stranaka da mogu konkurirati posrnuloj Partiji, a uvjereni su su da mogu postati značajan politički čimbenik nas sceni jer okupljaju popularne političare poput Mrak Taritaš, dok je istovremeno IDS vodeća stranka u istarskom kraju, a i stranka Pametno još uvijek nije do kraja iskoristila potencijal u Splitu i Zagrebu.

U Glasu stoga već sada počinju kampanju kako bi postali prepoznatljivi među biračkim tijelom, a teme kojima će se baviti su pravosuđe, obrazovanje i gospodarstvo. No, koliko uistinu imaju šanse odlučit će birači, kod kojih ovakve suradnje starih političara u novom ruhu dosad nisu imale šanse.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.