Foto: Darko Tomas / CROPIX

OVO VAM O KUJUNDŽIĆEVOM ZAMJENIKU NITKO NIJE REKAO: Znate li s kim je donedavno surađivao?

Autor: Iva Međugorac

Nakon odlaska Milana Kujundžića, nezahvalnu ulogu ministra zdravstva premijer Plenković namijenio je Viliju Berošu, koji baš poput svojeg prethodnika dolazi iz sustava. No, on sam kaže da ima volju i zna što su izazovi i prioriteti koji se nalaze pred njime. Berošu bi, kako se dade iščitati iz njegovih izjava, do kraja mandata najvažniji trebali biti ljudi.

”Liječnici, medicinske sestre su naše najveće blago. Plaće, prekovremeni. Pozvao bih komoru, zbor i sindikat i razgovarao o problemima ljudskih potencijala”, rekao je ovaj Splićanin koji je djetinjstvo proveo na Jelsi. U Zagrebu je diplomirao medicinu i karijeru počeo u KB Sestre milosrdnice, specijalizirao je neurokirurgiju i nastavio raditi u istoj bolnici. Poslijediplomski doktorski studij iz područja molekularne biologije završio je 2006. godine, nakon čega je nastavio baviti znanstvenim radom, a uz funkciju pomićnika ministra zdravstva Beroš je bio pročelnik Zavoda za endokranijalnu kirurgiju i kirurgiju dječje dobi, Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Uz posao u Vinogradskoj bolnici radio je i u Poliklinici Radiochirurgia, u koju je podsjetimo svojedobno na preventivni pregled išla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Inače, Radiochirurgia je u vlasništvu tvrtke Ray of Hope, doktora Dragana Schwartza koji je ravnatelj klinike, a tu su i Mato Ćatić te Miroslav Kovačić. Riječ je o klinici smještenoj u Sv.Nedjelji nedaleko od Zagreba, a početkom 2017.godine otvorena je u prisutstvu sada već bivšeg ministra Kujundžića te uskoro bivše šefice države, koja je bila posebna gošća poliklinike i na njihovom božićnom domjenku u prosincu 2018.godine.

Sudski registar otkriva kako je navedena trojka u kliniku uložila oko deset milijuna eura, a financijski ih je potpomogao HBOR, Unicredit leasing te jamstva HAMG-a Bicro. Schwartz je specijalist kirurg, koji je godinama radio u KB Sv.Duh, 2003.godine bio je pomoćnik ravnatelja, a godinu dana kasnije postao je pomoćnik ministra znanosti u vladi Ive Sanadera, gdje je poziciju ministra obnašao Dragan Primorac. Ćatić je pak brat pokojnog Bernarda Ćatića, osnivača SAP-a Hrvatske, koje se kasnije preimenovalo u poduzeće b4b, tvrtku koja se bavi održavanjem poslovih softvera, a koja je u međuvremenu i prodana.

Kovačić je pak nekadašnji blizak Sanaderov suradnik, bivši diplomat u Londonnu, državni tajnik u Središnjem uredu za e-Hrvatsku, koji se po Sanaderovom neslavnom odlasku bacio u privatni biznis s prijateljem Ratkom Mačekom, s kojim je do 2015.godine surađivao u tvrtki za krizno komuniciranje i politički marketing. Nakon toga, Kovačić odlučuje samostalno zaplivati poduzetničkim vodama pa se s navedenim dvojcem baca u zdravstveni biznis, i čini se kako nije promašio.

Poliklinika na godišnjoj razini ima više od 3000 pacijenata i prihode od oko 14 milijuna kuna. Odnedavno se na neke preglede u kliniku koja zapošljava 50-tak djelatnika na neke preglede može i sa uputnicom HZZO-a.

 




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.