Wikipedia

Ovo svi morate znati: Sablasni podaci otkrivaju uzrok propasti Hrvatske

Autor: Iva Međugorac

Da je hrvatski narod odavno izgubio svaku bitku s uvozom koji je uništio našu poljoprivredu, više i nije neka vijest. No, podaci za prošlu godinu kada je u pitanju uvoz mesa toliko su zastrašujući da se o njima mora progovoriti, osobito kada je riječ o govedini i svinjetini.

Prema podacima Croatiastočara, goveđega mesa u prvih deset mjeseci prošle godine uveli smo deset posto više negoli 2016. godine. Radi se o skoro 17 tisuća tona mesa, od čega je više od petine smrznutog. Uvoz svinjskog mesa u tome je razdoblju porastao za osam posto, točnije za novih 5000 tona te dosegao vrtoglavih 67.000 tona.

Uvezeno je tako ukupno 104.000 tone mesa, što nas je koštalo 261 milijun eura koji su inkasirani u džepove njemačkih, danskih i drugih stočara. Brojke su ovo od kojih nas uistinu treba zaboljeti glava, jer istovremeno domaća proizvodnja u drastičnom je padu. Lani je u Hrvatskoj otklasirano 182.539 komada goveđih trupova svih kategorija, što je za četiri posto manje nego u 2016.godini. Junećih trupova bilo je 107.825 što je za jedan posto manje, a telećih pak 52.605 komada, što označava pad za tri posto. Otklasirano je i 22.250 trupova krava, što je označilo veliki pad od 18 posto.

U 2017. godini zaklano je oko 231.000 odojaka, što je manje za 17 posto, prasadi oko 45 tisuća, što je pad za 14 posto, a kod krmača je zabilježen pad od 18 posto. Kada je riječ o izvozu, ukupna vrijednost uvoza svih vrsta mesa je 261 milijun eura, što je rast od 15 posto, vrijednost svih izvoza mesa je 49 milijuna eura, što je manje za devet posto.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.