Screenshot

OVO SU POZNATI HRVATI KOJI SU NOSILI ŠTAFETU: Popis je jako zabavan jer ima i političara koji bi ovo rado zaboravili

Autor: S.V.

Tijekom nešto više od 40 godina slavljenja Dana mladosti kojim se ujedno simbolički slavio i Titov rođendan, čast da do Maršala donesu štafetu ili sudjeluju u sletu imali su samo najbolji pojedinci.

“Čast koja je pripadala samo najboljima”

Samo dakle, izvrstan pionir, omladinac ili mladi član Partije, mogao je biti dio velebne parade kojom se odavala počast tadašnjem predsjedniku Jugoslavije.

Iako su sve do raspada bivše državi mnogi glasno isticali kako su bili jedni od tih, nakon rata ta je samohvala utihnula, a kod nekih i poreknuta.

Da je za Tita “plesala” u sletu, ne skriva Hloverka Novak – Srzić, bivša hrvatska novinarka izraženog domoljubnog stava:

“Nisam nosila štafetu, ali sam plesala na sletu za Dan mladosti na stadionu u Makarskoj. Bilo je zabavno dok smo vježbali ples za našega druga Tita. Nisam tada znala da plešem diktatoru. Bila sam premlada da bih znala za Bleiburg. Da su mi rekli da sudjelujem u sletu u trećem ili četvrtom razredu srednje, sumnjam da bih prihvatila. Bila sam jako zgodna kao djevojčica pa sam stavljena u prvi red. Dečki su nas stalno gledali, a bogme i mi njih. Zato smo zapravo i koristili probe – govori Hloverka.”, sjetila se svojedobno za medije.

Ivan Jarnjak (HDZ), hrvatski političar, najpoznatiji po tome što je za vrijeme Domovinskog rata od 1992. do 1996. godine služio kao ministar unutarnjih poslova, jedan je od “ponosnih” nositelja štafete, no taj čin naknadno je ipak nazvao “bedastoćom”:

“U skupini od 10 učenika trčao sam štafetom u 4. razredu osnovne škole u Bednji. Čujte, svako vrijeme ima svoje”, kazao je u jednom od intervjua.




Poznata bivša novinarka i urednica Olga Ramljak, na taj je period ponosna i ističe kako je voljela biti pionirka:

“Štafetu su nosili oni koji su imali literalnog dara. Pisali smo kemijskom olovkom sastav koji je trebao stati na jednu stranicu. Odluku tko će ići trčati štafetu donosili su profesori u zbornici na temelju sastava i ocjena. Očekivalo se da ću biti izabrana, ali ne mogu opisati kako sam bila uzbuđena kada mi je profesorica priopćila da sam među izabranima “, ispričala je jednom za Jutarnji list.

Po Gospiću se naveliko priča kako se sjećaju da je hrvatski političar Darko Milinović kao dječarac trčao sa štafetom u ruci, no on to nikada nije potvrdio osim sudjelovanje u sletu:




“Skakao sam salto pred tri ili četiri tisuće ljudi”, izlanuo se jednom, no nakon toga je tu temu zauvijek zaključao.

Od poznatih hrvatskih lica koja su nosila štafetu Josipu Brozu Titi ili sudjelovala u sletu su još i Denis Latin, Dragutin Šurbek, Nikola Dragaš, Vesna Barišić i još mnogi drugi…

(FOTO) POSLJEDNJA TITOVA ŠTAFETA NAJAVILA RAT? Krvave kapljice na njoj mnogi tumačili kao nadolazeće krvoproliće

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.